Eldad Lasker heeft passie voor koffie

Heerenveen

In de serie ,De creatieve mens' komt ditmaal Eldad Lasker van restaurant Pèpè&Coco aan het woord. 

Hij is trots op zijn Mirage van Kees van der Westen: “Het is de Ferrari onder de koffiezetapparaten”. Eldad Lasker, eigenaar van restaurant Pèpè&Coco in Heerenveen, heeft een passie voor koffie. Hij wil het zwarte brouwsel goed in het kopje laten lopen, maakt het af met een gegoten microfoam laagje. Daarnaast bedenkt hij, in samenspraak met de kok, een creatief opgewerkte menukaart met glansrijke gerechten. Verder smaakt hem een goed stuk Noord-Amerikaans Black Angus vlees, een Gaasterlands scharrelvarken en de beste wijn. Lasker organiseert met de Lions 2.0 en het Posthuis theater een grachtenconcert in het Amelius van Oenemapark en samen met vrienden fietst hij voor het goede doel van Maastricht naar Groningen in 24 uur. “Het is een kunst om koffie te maken”, vertelt Eldad. “Het valt te leren, maar alleen met goed materiaal ben je er nog niet. Het is de man achter de machine die het doet. Deze moet gedreven zijn wil hij bedreven raken in het zetten van een goede kop koffie. Ik vind het prachtig om te zien hoe espresso, die door vetten en olie niet soepel in de kop kan lopen, leeft en bubbelt. Dit betekent dat de bonen vers zijn. Ik kan gewoon dom genieten van hoe koffie uit het pistool van dat koffiezetapparaat loopt. Toen ik zo’n 5 jaar geleden  hiermee begon konden we ons nog onderscheiden. In die tijd werd de kop onder de automaat gezet, een druk op de knop en klaar was de koffie. Mijn Mirage druppelt eerst in de filterdrager, zodat de koffiedeeltjes even tijd hebben om te wellen. Dit noemen we progressieve pre-infusie, een soepele opstart. Het geheim van een goede uniforme extractie met een heerlijk resultaat.” De gasten krijgen een mooie kop koffie bij Pèpè&Coco, maar daarop ligt niet de nadruk bij het restaurant. Het is een uitstekende binnenkomer of een beste uitsmijter, maar het levert weinig meer op dan sympathie. Wel werden ze daarmee het hoogst genoteerde bedrijf in Friesland op de koffie top 100 van het Algemeen Dagblad, editie 2013.  Eldad houdt van de pure koffie zonder toevoeging van siroop of ijskoffie. Dat heeft niets meer met koffie te maken vindt hij. Het schuim op de koffie is een vak apart: latte art. “Wanneer je heel goed bent kun je daaraan een eigen draai geven; een hartje, een blaadje. Ik ken iemand die er hele indianen in schenkt. Tekenen op het schuim is niet zo moeilijk, daar hoef je alleen maar creatief voor te zijn. Maar echt het gieten is een kunst. Daar besteed je veel tijd aan. In het begin zijn er hier heel wat liters melk doorheen gegaan, want ik moest en zou de kunst onder de knie krijgen. Want dat is een beetje mijn gebrek: wanneer ik iets heel erg leuk vind ga ik er voor honderd procent in.”   Bent u creatief en wilt u mee in deze rubriek? Of kent u een persoon die daarmee wel in de krant mag? Creatief in de meest brede betekenis: van kunstschilder tot bakker en van bloemschikker tot muzikant, van timmerman tot architect en van praatjesmaker tot plaatjesmaker. Geef naam en adres door via info@jurjenkvanderhoek.nl   Tekst & foto: Jurjen K. van der Hoek      

Auteur

Harry de Jong