De Uitdaging: “Blijven ontwikkelen”

Heerenveen

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Douwe en Ron Albada van D&R Catering. 

Beide zaten ze zonder werk, Douwe Albada (37) en Ron Albada (28), toen ze in de krant zagen staan dat er een ruimte met keuken vrijstond in het oude Rabobank-gebouw in Heerenveen. Ze namen een kijkje, zagen mogelijkheden en besloten om voor zichzelf te beginnen en een cateringbedrijf te starten. Nu bestaat D&R Catering ruim twee jaar, cateren ze op verschillende gelegenheden en zien de broers volop mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Crisis “We komen alle twee uit het koksvak, hebben bij restaurants gewerkt, maar door de crisis gingen er allemaal banen weg en raakten wij ook onze baan kwijt. We hadden altijd al zoiets om voor onszelf te beginnen, maar doordat je een baan hebt en aan een contract vastzit, doe je dat niet zo snel”, vertelt Douwe. “Toen kwam er dus een ruimte vrij in het oude Rabobank-pand waar een keuken in zit die ideaal is voor een cateraar. En nadat we waren wezen kijken in de ruimte, besloten we al snel om het te gaan doen”, voegt Ron toe. In het voormalig Rabobank-gebouw aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen zijn meerdere ondernemers gevestigd. Zo is er een advocaat werkzaam, een schilder en worden er yogalessen gegeven. Kinderfeestjes Een van de mogelijkheden die de broers zagen in de ruimte, was de mogelijkheid om kinderfeestjes te organiseren. De mannen willen kinderen bewust maken van gezonde voeding. “De kinderen mogen zelf bepalen wat ze willen maken, een pizza of hapjes voor een high tea. Wij leggen dan bijvoorbeeld uit hoe de chocolade smelt en wat er in de bodem van een pizza zit, hoe is die gemaakt? De kinderen komen voor een feestje, maar leren ook wat”, aldus Ron. De cateraars gaan ook langs op scholen om daar de kinderen bewust te maken van gezonde voeding en leggen dan bijvoorbeeld uit hoe je een gezonde maaltijd kunt maken voor in de broodtrommel. Streekproducten Douwe en Ron werken zoveel als mogelijk met gezonde producten uit de omgeving. “We halen onze vis niet uit het buitenland, maar echt uit de streek. Uit het IJsselmeer bijvoorbeeld. We werken ook samen met De Streekboer, dat is een organisatie die alleen producten levert die afkomstig zijn uit de streek, van lokale boeren. Wij gaan niet voor de eerste de beste groothandel of supermarkt. Wij koken als echte koks op restaurantniveau”, laat Douwe weten. De slogan van de broers is dan ook ‘weet wat je eet’. “Bij ons weten mensen wat ze eten. Omdat we alles zelf maken, kunnen we precies vertellen welke ingrediënten er in een gerecht zitten. Mensen met allergieën zijn dan ook bij ons aan het goede adres. Wij kunnen precies vertellen of iets wel of niet in een hapje zit. Niks komt uit een kant-en-klaar-bakje”, licht Ron toe. Ontwikkelen De uitdaging voor de Heerenveense cateraars is blijven ontwikkelen met D&R Catering. De broers willen verder groeien, ze doen het werk nu nog met z’n tweeën, maar in de toekomst zal er waarschijnlijk personeel in dienst zijn. “Onze ambitie en uitdaging is om in de toekomst een tweede vestiging erbij te krijgen”, vertelt Douwe. Daarnaast is het voor Ron een uitdaging om een keer een kort kookprogramma op de televisie, in Koffietijd of op 24Kitchen, te hebben waarin hij een gerecht voor de mensen kan presenteren. Creatief Dat de broers elke dag met plezier met hun werk bezig zijn, komt doordat ze elke dag creatief bezig kunnen zijn. “En we kunnen mensen bewust maken van gezond eten, vertellen dat paprika bijvoorbeeld veel vitamine C bevat en mensen bewust maken van gezonde combinaties van eten”, aldus Douwe. “Het leuke aan ons werk, is dat we elke keer ergens anders komen. De ene keer zijn we bezig in en rijtjeshuis en de andere keer in een villa aan het water. Ook cateren we weleens op een trouwerij, dat is wel heel bijzonder”, laat Ron weten. Douwe en Ron cateren ook weleens buiten Friesland: “We gaan eigenlijk alles wel aan. The sky is the limit.” Mieke van Veen

Auteur

Redactie