De Uitdaging: “Europees kampioen worden”

Heerenveen

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Dini Holtrop, bloemiste bij Bloemsierkunst He-aS en Nederlands kampioen bloemsierkunst.

Sinds oktober 2015 besteedt Dini Holtrop (36) elk vrij uurtje aan de voorbereiding voor het Europees kampioenschap bloemsierkunst waar ze 8 en 9 april aan mee gaat doen. Door in 2014 Nederlands kampioen bloemsierkunst te worden, kwalificeerde ze zich voor het Ek dat één keer in de vier jaar wordt georganiseerd. In het Italiaanse Genua neemt ze het in april op tegen tweeëntwintig concurrenten. Opdrachten Tijdens het Ek moet Dini zes opdrachten uitvoeren. “Je krijgt verschillende opdrachten die je thuis mag voorbereiden, maar op wedstrijdlocatie moet uitvoeren. Eén opdracht heet bijvoorbeeld ‘Pasta, Pesto e Fiori’, pasta, pesto en bloemen, waarbij ik een picknicktafel voor twee personen moet decoreren in een voorjaarsstijl. Dan ga je bijvoorbeeld nadenken over hoe de opdracht heet en waar pesto en pasta bijvoorbeeld uit bestaat. Omdat pesto onder andere gemaakt wordt van basilicum, ga ik dat verwerken in mijn stuk”, legt Dini uit. De picknicktafelopdracht mag niet groter dan 2 meter bij 2 meter bij 2 meter worden en Dini moet de opdracht binnen negentig minuten volbrengen. Een andere opdracht is om een oud Fiat 500 model in een bloemencorso te zetten. Dini: “Voor deze opdracht hebben we twee uur de tijd, dat is niet veel, het is keihard doorwerken. Voor deze opdracht mag ik een frameconstructie meenemen, die heb ik al gemaakt, maar moet ik de bloemen gebruiken die bij de wedstrijd aanwezig zijn. Voor de Pasta, Pesto e Fiori opdracht mag ik zelf bloemen meenemen.” Eén opdracht is een verrassingsopdracht. Dini krijgt ter plekke te horen wat ze moet maken en moet daarvoor twee derde van de materialen uit een zogenaamde ‘Spring surprisebox’ gebruiken. Voorbereiding “In oktober heb ik de opdrachten binnengekregen samen met het hele wedstrijdreglement waarin staat wat wel en wat niet mag. Toen ben ik begonnen met brainstormen. In januari heb ik een team om mij heen verzameld en met hen heb ik verder gebrainstormd. Zo ben ik op bepaalde ideeën gekomen en ben ik dingen gaan uitproberen. Op een gegeven moment heb je wel in je hoofd hoe het eruit gaat zien en hoop je dat het zo ook gaat worden, maar je weet nooit wat er op zo’n dag zelf gebeurt”, vertelt Dini. Een vijfkoppige jury beoordeelt de opdrachten. Daarnaast is er een technische commissie bestaande uit drie leden die let op de techniek. Een bloemstuk kan nog zo mooi zijn, maar als het technisch niet goed is, heeft dat aardig wat invloed op de beoordeling. Ervaring Dini zit vanaf haar zestiende in het bloemenvak. “Nu dus zo’n twintig jaar. Creativiteit zat altijd in mij, ik ben niet iemand die achter de computer zit. Toen ik mijn vmbo had afgerond, ben ik naar een open dag geweest voor vervolgopleidingen. Ik zag daar wat ze met bloemen maakten en het was voor mij gelijk duidelijk wat ik wilde leren en daar heb ik nog nooit een dag spijt van gehad. Elke dag voer ik mijn vak vol passie en enthousiasme uit”, aldus Dini. De stijl die Dini hanteert omschrijft ze zelf als puur. Ze laat de materialen tot hun recht komen zodat de compositie een goede balans heeft. In 2010 deed ze ook mee aan het Nederlands kampioenschap bloemsierkunst en werd toen derde van Nederland. Ze mocht toen niet naar het Ek, maar omdat ze wilde kijken hoe ver ze het zou kunnen schoppen, deed Dini in 2014 weer mee.  Uitdaging Over haar uitdaging is Dini duidelijk: Europees kampioen worden. “Er doen 23 landen mee en ik hoop wel dat ik bovenin eindig. Als je meedoet aan een Ek, ga je voor de eerste plek, dat doet iedereen. Ik weet wie mij concurrenten zijn en die zijn niet mals. Het is mijn uitdaging om ze te verslaan”, licht Dini toe. Daarnaast wil Dini aandacht generen voor het Ek: “Ik ben aan dit Ek wel tienduizend euro kwijt. Dat financier ik mede door sponsors, onder andere VBW, Vereniging Bloemist-Winkeliers, en Chrysal, snijbloemenvoedsel, sponsoren mij. Om de wedstrijd onder de aandacht te brengen, gaan journalist Albert van Keimpema en fotograaf Johan Brouwer mee om verslag te doen en gaan we het evenement live streamen op internet, te zien via mijn Facebookpagina en de Facebookpagina van Bloemsierkunst He-aS. Zo kunnen mensen zien hoeveel tijd en energie hierin wordt gestoken en wat voor prachtige bloemstukken er worden gemaakt.” Mieke van Veen

Auteur

Redactie