Interview: ,Altijd in beweging’

ORANJEWOUD

Het Grand Café 1834 van Hotel Tjaarda in de bossen van Oranjewoud is helemaal vernieuwd. De binnenmuren zijn weggehaald, er is een open keuken gekomen en het plafond is verhoogd. Ook de menukaart is aangepast.

,,Op deze manier is er voor de bezoekers echt sprake van een beleving,’’ vindt directeur Tjitte de Wolff. ,,Je kunt nu met recht spreken van ,eten en drinken met karakter.’ De naam Grand Café 1834 heeft overigens een bijzondere achtergrond. De Wolff: ,,Hij komt voort uit de rijke geschiedenis van Tjaarda. In 1834 werd hotel Heidewoud door logementhouder en tuinman Johan Meijer gesticht. In 1877 werd het  overgenomen door de familie Tjaarda. Het was toen al een belangrijke pleisterplaats, want er kruisten maar liefst vijf wegen elkaar. Je kon toen al via Tjaarda naar  Katlijk, Oudeschoot, Brongerga en Heerenveen. Er is op deze locatie dus  eeuwenlang een grote bedrijvigheid van horeca geweest.’’ Inmiddels zijn we drie generaties verder en heeft  Tjaarda een internationale naam opgebouwd. ,,We krijgen jaarlijks 25.000 duizend gasten over de vloer,’’ aldus De Wolff. ,,Daarvan komt 35 procent uit het buitenland. Duitsers, Scandinaviërs, Chinezen, Belgen, ze komen hier allemaal naar toe.’’ Niet alleen hotelgasten brengen graag een bezoekje aan Grand Café 1834, het is ook populair bij mensen uit de omgeving. Geen wonder, vindt De Wolff. ,, Het is een ideale plek om af te spreken met vrienden, zakenrelaties of familie. Want we beschikken ook over een enorm terras dat iedere zonnestraal vangt.’’ Gezellig borrelen kan in de Bar 1834. Naast trendy drankjes staan hier talloze Belgische bieren op de kaart. En dan is er ook nog een bijzondere ijskaart en een menukaart met een internationaal tintje. De Wolff: ,,Maar dan wel met een ,touch’ van streekgebonden producten. Zo zijn we als bedrijf altijd in beweging. Want als je in deze tijd mee wilt blijven doen, moet je voortdurend vernieuwen.’’

Auteur

Harry de Jong