Nieuw Thialf opent zaterdag de deuren

HEERENVEEN

Aanstaande zaterdag is het “Dag van de Bouw”. Veel bouwprojecten openen dan de deuren voor het publiek. Ook IJsstadion Thialf doet mee aan de open dag. Het publiek heeft van 10.00 tot 16.00 uur de mogelijkheid om gratis een kijkje te komen nemen. Fotograaf Douwe Bijlsma nam voor de Heerenveense Courant samen met ijsmeester Beert Boomsma eerder deze week al een voorproefje.

In de eerste fase van de vernieuwbouw vonden de belangrijkste werkzaamheden niet zichtbaar voor het publiek plaats. Het ging daarbij om het koelvriessysteem dat zorgt voor een kwalitatieve ijsvloer. Ook aan de buitenkant werden al diverse zaken veranderd. Voor de toeschouwers op de tribunes leek er echter niet veel veranderd te zijn. Dat is met de tweede bouwfase wel anders. Thialf is verworden tot een bijna niet meer herkenbaar indrukwekkend schaatsstadion. Om een eerste en tweede ring te kunnen realiseren is het oude dakdeel verwijderd en daarvoor in de plaats is een geheel nieuwe dakconstructie aangebracht. Het plafond bestaat uit vele reflectieplaten, die samen met het de nieuwe lampen voor een heldere blik op de baan moeten zorgen. Daaraan wordt ook bijgedragen door het open karakter dat het stadion krijgt, door het gebruik van veel glas rondom de baan. Vanaf elke plek in het stadion kan daardoor naar de ijsbaan van het moderne complex worden gekeken. Op het dak van de snelste laaglandbaan van de wereld komen 5000 zonnepanelen te liggen. Dit moet samen met onder andere het nieuwe klimaatsysteem en het optimaal gebruik van koude en warmte zorgen dat het nieuwe IJsstadion Thialf naast snel ook duurzaam in gebruik wordt. Foto's Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

Auteur

Harry de Jong