Haringparty Koningshof:  ,Je zou de staart erbij opvreten’ 

HEERENVEEN

Een dag voordat het officiële haringseizoen van start ging, hield de familie Koning in restaurant De Koningshof z’n haringparty.

Dochter Christel zet daarmee een goede traditie van haar vader voort. ,,Ik mag graag een beetje dwars zijn,’’ onthulde Frans Koning ooit aan deze krant. Bij deze Heerenveense aftrap van het haringseizoen gingen er een dikke duizend harinkjes doorheen. Allemaal met vaardige hand klaargemaakt door William Ems van visspecialist Van der Schuit uit Wolvega. ,,Ik ben vanochtend om vijf uur al begonnen,’’ vertelt Ems als om vijf uur ‘s middags een lange rij naar haring smachtende gasten aan zijn stand voorbij trekt. ,,En ik ga door tot acht uur vanavond,’’ voegt hij er lachend aan toe. Vakman Een echte vakman, alle haringen worden met de hand schoongemaakt. Of hij het mooi werk vindt? Ems: ,,Sterker nog: ik vind het fantastisch werk. Maar het zit in het bloed van mij en mijn familie. We zijn inmiddels de derde generatie visspecialisten. Ons bedrijf is in 1934 al van start gegaan.’’ Foppe de Haan Foppe de Haan laat zich de haring goed smaken. ,,Nee hoor, ik ben geen kenner,’’ laat hij desgevraagd weten. ,,Ik vind een harinkje op z’n tijd gewoon lekker.  Deze smaakt in ieder geval beter dan die van vorig jaar. Ik heb er dan ook al twee op,’’ verklapt hij grinnikend.   ,,Hij is een beetje vetter dan vorig jaar en daarom smaakt hij inderdaad lekkerder,’’ bevestigt Ems. ,,Maar dat betekent ook dat je ‘m korter kunt bewaren.’’ Ook Peter Wouda van de stichting Tijd is te spreken over de kwaliteit van de gladde vis. ,,Echt heerlijk.’’ Peter Appelhof van Museum Heerenveen valt hem enthousiast bij: ,,Je zou de staart er bij opvreten, zo lekker…’’ Harry de Jong

Auteur

Harry de Jong