Column van de week: Veenbranden

Heerenveen

Bedrijven geven hun medewerkers met Kerstmis een cadeautje. Vroeger was dat altijd een kerstpakket, met daarin allerlei lekkere en minder lekkere dingen.

Een mooie gelegenheid voor fabrikanten om van slecht verkopende producten af te komen. Toch was dat elk jaar een feestje: het uitpakken van het kerstpakket. Tegenwoordig gaat dat anders en mag je zelf kiezen. Er zijn allerlei bedrijven die daarvan bestaan. Soms mag je een bon voor een uitje kiezen, soms is er keus uit een aantal geschenken, variërend van boeken tot hotelovernachtingen of keukenapparatuur. Ook afgelopen kerst mochten we weer kiezen. Het was lastig, want er was eigenlijk niets bij, waarvan ik direct dacht: ‘Dat wil ik!’ Uiteindelijk koos ik de voedseldroger, dol als ik ben op apparaten in mijn keuken. Naast het koffiezetapparaat, de waterkoker, de pastamachine, de keukenmachine, de airfryer, de broodbakmachine, de halogeenoven, de magnetron, de elektrische messenslijper, de ijsmachine, de blender en de smoothiemaker kon dit er ook nog wel bij. Helaas duurt het drogen erg lang, als ik hem ’s nachts stop, duurt het drogen van 2 kilo aardbeien twee dagen. Er blijft dan ongeveer ¾ jampot poeder over, als ik de gedroogde vruchtjes maal. Dus een theelepeltjemet een banaan in een beetje vruchtensap en ik heb van de winter een heerlijke smoothie. Zonder kleur- , geur- of smaakstoffen. Het drogen van voedsel zette me wel aan het denken. Knorr, Maggi en aanverwanten doen niet anders. Een pakje mix voor pasta is niet veel meer dan gedroogde tomaat met wat kruiden en bindmiddel, maar vooral veel toevoegingen. In al die mixen zitten vooral smaakversterkers, zout, suiker en E-nummers. Ongelofelijk hoeveel ingrediënten er in een simpel pakje soep zitten Niet dat die allemaal slecht zijn, maar toch.Dik verdienen voor de fabrikant, wat je vroeger voor een paar dubbeltjes zelf maakte, kost nu in een zakje meer dan een euro. Nu heb ik dus ook het kookboek ‘Koken zonder pakjes en zakjes’ gekocht. Morgen ga ik zelf chocoladepasta maken, met hazelnoten, zonder emulgator, weipoeder, zonnebloemlecitine, olie, vanilline en soja. Omdat het leuk is om te doen en om een  cadeautje te hebben voor iemand die alles al heeft. Maar die wel van lekker houdt! Annabel

Auteur

Harry de Jong