Reportage: ,Een culinaire wereldreis’ 

HEERENVEEN

Er wordt gepraat over Grand Bistro Het Postkantoor aan Het Gemeenteplein in Heerenveen.

Het zou een restaurant zijn waar je beslist een avondje gedineerd moet hebben. Is dat zo? De Heerenveense Courant stuurde een Mistery Guest om het uit te zoeken. Hij kwam enthousiast terug. Luister maar. Het restaurant oogt als een tot leven gekomen stukje historie van het Friese Haagje: het eerste  Postkantoor van Heerenveen is in oude luister hersteld en het interieur inclusief de klassieke houten draaideur straalt grandeur uit. Blikvangers zijn grote houten wijnvaten boven de bar. Wie hier neerstrijkt, stapt een andere wereld binnen. Een wereld vol culinaire hoogstandjes, zo blijkt al snel. Concept Maar laten we eerst even het concept van dit restaurant uitleggen. Want dat is net zo opvallend als het interieur. Eigenaren Geert Bosman, Luberto Agricola en partners zijn van nature  levensgenieters en hebben een brede kijk op de wereld. Ook in culinair opzicht.  Ze hebben daarom gerechten uit alle windstreken van de wereld op de menukaart gezet. Wie dus in het Postkantoor gaat eten, gaat op een culinaire wereldreis. Die kan wel even duren, want een diner bestaat uit vijf gangen. De gast is daarmee zomaar vier uren onder de pannen. De Mistery Guest van de HC zegt er dit van: Gastheer ,,Gastheer Tariq prikkelde meteen onze zucht naar avontuur met een opsomming van de vele soorten bier waarover het Postkantoor beschikt. Meer dan 40. En daarnaast ook nog eens een flinke keuze uit de tap. En dat zijn bepaald geen voor de hand liggende soorten. Bier dat oorspronkelijk werd gebrouwen in een kraakpand aan het IJ bijvoorbeeld. Verrassend helder en lekker van smaak. Zo’n biertje is wat je zo kunnen noemen een brutale start van dit avondje reizen zonder de stoel uit te komen.’’ Vijf gangen Elk menu bestaat uit vijf gangen en daarbij kan een keus worden gemaakt uit 60 gerechten. Die zijn geïnspireerd op de Europese, Amerikaanse en Aziatische keuken. Die gerechten staan afgedrukt op een ouderwetse telegramkaart. Tariq: ,,Je hoeft ze alleen maar aan te kruizen. Maar je hoeft de regels niet te volgen. Begin gerust met het dessert als je dat lekker vindt. Elke week worden items op de kaart vernieuwd, zodat zelfs vaste gasten altijd weer nieuwe keuzes hebben.’’ Die keus kan de gast trouwens ook laten bepalen door de chef-kok. Dan wordt het dus echt een verrassingsmenu. Amerika ,,We beginnen in Amerika met een smakelijke makreelschotel met salade van pittige komkommer en gepofte witte rijst; vervolgens keren we terug naar Europa voor een schaal  tongstrelende gedroogde Spaanse ham met in likeur gemarineerde meloen.  Dan volgt een uitstapje naar Azië voor Indonesische pittige kippensoep met boontjes, taugé en een gekookt ei. En dan weer op naar Zuid-Amerika voor een stevige en gegrilde Argentijnse steak met een frisse saus. Om je vingers bij op te eten. De bijbehorende frietjes worden en passant uit België gehaald, evenals het donkere Paul Kwak bier in een bijzonder houten houdertje. De smaakvolle wereldreis eindigt tenslotte weer in Europa met appeltaart met vanille-ijs. We zijn dan inmiddels bijna vier uren verder en waanden ons even echte wereldreizigers die overal de lekkerste gerechten wisten te scoren. En we zijn het roerend met Tariq eens als hij zegt: ,,Als je hier gaat eten, moet je er de tijd voor nemen. Hier heb je niet alleen tijd voor eten, maar ook voor elkaar.’’

Auteur

Harry de Jong