Actie ,Lekker eten niet verspillen' in Heerenveen

HEERENVEEN

Op het Gemeenteplein in Heerenveen worden op zaterdag 15 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur lekkere hapjes bereid van overgebleven vers voedsel. 

Het gaat om producten van groothandel in biologische verswaren de Zaai-Ster, Tuna Bazaar in Heerenveen en volkstuinen. De gerechten worden aan het publiek  aangeboden, waarbij men zelf mag bepalen wat men ervoor over heeft. De opbrengst van deze actie gaat naar de Voedselbank in Heerenveen, die de actie ondersteunt. De actie Lekker eten niet verspillen wordt georganiseerd door de werkgroep tegen voedselverspilling van GroenLinks en bestaat uit leden van de afdelingen van Heerenveen, Oost- en Weststellingwerf en Opsterland. Zij vragen hiermee aandacht voor de waarde van voedsel en de hoeveelheid voedsel die in de prullenbak belandt. Een professionele kok, van het bedrijf Heer van Zuijlen, laat zien hoeveel mogelijkheden er zijn om restjes te combineren in verrassend lekkere gerechten. Volgens Natuur & Milieu wordt in Nederland thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weggegooid. Dat zijn geen schillen en botten, maar eetbaar voedsel. 5 kg zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het wordt weggegooid. Zonder verspilling thuis zou de uitstoot van CO2 die nodig is voor de productie van voedsel in Nederland gelijk zijn aan die van de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.

Auteur

Harry de Jong