Culinaire reportage: ,Alles net even anders bij De Thuishaven’

HEERENVEEN

 Met restaurant De Thuishaven aan het Breedpad in Heerenveen hebben Jeroen Mengedoth en Jaap Jonker een heel eigen visitekaartje afgegeven in de Heerenveense horecawereld.

Het restaurant ademt met z’n kurk aan de muren en patrijspoorten een rustieke en ontspannen sfeer en dat is precies de bedoeling van beide ondernemers. ,,Vandaar ook de naam,’’ legt Jonker uit. ,,Onze gasten moeten zich hier thuis voelen. We willen beslist geen elitair restaurant zijn.’’ De Thuishaven heeft volgens hen voor fijnproevers die van een stevige hap houden, heel wat te bieden. De Heerenveen Courant was benieuwd en stuurde er zijn vaste mystery guest op af. Lees hier zijn bevindingen. ,,Bij binnenkomst proeven we meteen al iets van de sfeer van een thuishaven. Geen populair gedoe van een getatoeëerde ober met een baardje, maar een vriendelijke ontvangst van een medewerkster die ons onze tafel wijst. Een heerlijk rustige entourage en geen harde muziek. Precies zoals dat bij een ,thuiskomst’ hoort. De kaart blijkt goed gevarieerd met allerlei soorten vlees en vis. Er  staan zelfs kikkerbillen en slakken op het dagmenu. Daarnaast wordt ook met vegetariërs rekening gehouden. Jonker: ,,We serveren geen gekweekte, maar wilde vis. Het gaat bij ons om pure smaakbeleving. Neem nou het varkensvlees. Dat komt speciaal uit België. Het komt van zwarthoefvarkens die ook olijven eten. Zodat je in het vlees ook een beetje olijven proeft. Dat zorgt voor een hele specifieke smaak. Ja, zo zijn we steeds op zoek naar iets dat net even anders is.’’ We beginnen met een Hertog Jan uit de tap en een groene thee. Wat dat laatste betreft: de thee komt niet uit een zakje en is dus veel beter op smaak. Bij De Thuishaven hebben ze kennelijk oog voor detail, constateren we op voorhand. De voorgerechten bieden een avontuurlijk keuze, variërend van een proeverij van zalm en een carpaccio van gepekelde runde lende tot   diverse soorten soep. Wij kiezen voor de runde lende en een goulash soep. Een uitstekende keuze zo blijkt. De soep is lekker pittig en de dungesneden runde lende is alles behalve uitgedroogd en  een streling voor de tong. Dat maakt ons nog nieuwsgierig naar de kwaliteit van het hoofdgerecht. We gaan voor hertenbiefstuk met een jus van appelstroop en varkenshaas medaillons met gebrand buikspek en worst. De gerechten worden geserveerd met een grote gepofte aardappel, gebakken aardappeltjes, een salade en verse groente. En die groente is ook echt vers, constateren we meteen. Alweer een bewijs dat de eigenaren oog voor detail hebben. De biefstuk en de varkenshaas zijn opvallend goed van smaak. Ze hebben geen extra sausje nodig om op smaak te komen. Het vlees zelf is smaakvol genoeg. En dat hebben we wel eens anders geproefd. Alle onderdelen van dit hoofdgerecht zijn tot in de puntjes verzorgd en we eten dan ook met een tevreden gevoel ons buikje rond. Daarbij zorgen we er wel voor dat we nog wat ruimte overhouden voor een nagerecht, want die zien er op de menukaart uitnodigend uit. Wat bijvoorbeeld te denken van een wentelteefje van Fries suikerbrood met vanille-ijs of een kaasplankje van diverse streekkazen? En ook in dit laatste onderdeel worden we niet teleurgesteld. Neem alleen de kaas: we vinden exclusieve streekkazen als Blue de Wolvega, Oude Brokkel- en Peperkaas, knoflook- en  geitenkaas op ons plankje, aangevuld met een stukje kletsenbrood. En ook het wentelteefje is niet te versmaden: een groot stuk suikerbrood, aardbeien, vanille-ijs met passievrucht en een flinke dot crème de Suisse. Om je vingers bij op te eten. Ook hier gaat het weer om louter streekproducten van kwaliteit dat geeft De Thuishaven toch een vin meer dan een baars. Wij sluiten af met een cappuccino en een bonbon, maar wie dat wil kan zich ook nog te goed doen aan de vele betere wijn- en whiskysoorten. Jonker: ,,Lekker lang natafelen met een goed glas whisky of wijn, we hebben er een speciale loungehoek voor ingericht.’’ Daar gaan we zeker een volgende keer gebruik van maken.  De Thuishaven is open op zondag, maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur. Op dinsdag en woensdag gesloten. Kijk ook op restaurantdethuishaven.nl

Auteur

Harry de Jong