Goud voor Friese jeugdruiters Imre Otter en Lisa Leereveld

HEERENVEEN

HEERENVEEN – 15 jarige Imre Otter uit Beetsterzwaag Nederlands Kampioen Jeugd IJslandse Paarden 2017 en goud voor 14-jarige Lisa Leereveld uit BakhuizenAfgelopen weekend is er fanatiek gestreden door 43 jonge sportruiters voor de felbegeerde titel Nederlands Kampioen IJslandse Paarden 2017. In elke proef in de sportklassen A t/m C is deze titel te behalen. De 15 jarige Imre Otter was niet te kloppen in de vijfgangenproef  F2. Niet alleen is ze Nederlands Kampioen geworden in de F2, ook het zilver in deze proef schreef ze op haar naam. Met Fáfnir frá Reykjavík zette Imre een zeer beheerste en zuivere proef neer die haar het Nederlands Kampioenschap opleverde.  Eigenaar Nanco Lekkerkerker uit Balinge werd met deze 16-jarige ruin in 2016 ook al Nederlands Kampioen in Oirschot in dezelfde proef.Het zilver veroverde ze met de 15-jarige merrie Vördis frá Aldenghoor, eveneens in eigendom van de familie Lekkerkerker. Het talent uit Beetsterzwaag hield het niet bij 2 medailles. Ze pakte ook het zilver in de töltproef T4 waar ze Zoë Adriaanse voor moest laten gaan en brons was er voor haar P2 proef (speedpas). Deze twee resultaten behaalde ze met Vördis frá Aldenghoor met wie zij op dit moment een vaste combinatie vormt. Niet alleen Imre Otter kijkt terug op een uitstekend verlopen kampioenschap. Ook het 14-jarige sporttalent Lisa Leereveld uit Bakhuizen, die nog maar kort in de hoogste sportklasse acte de présence geeft, pakte het welverdiende goud in haar töltproef T2 met Dvalinn frá Nýttland die op muziek (alleen in de baan) gereden wordt. Een bijzonder knappe prestatie van deze jonge ruiter, die nog maar kort in de hoogste sportklasse deze proef rijdt.  Enkele winnaars aan het woordLisa Leereveld woont in  Bakhuizen en zij timmert stevig aan de weg in de IJslandse Paardensport. Lisa wist zich in 2016 niet alleen te plaatsen voor de Youth Cup (Werelspelen IJslandse Paarden voor de Jeugd), ook behaalde ze tijdens deze Youth Cup de vierde plek in de trail. Dit jaar heeft ze met haar negenjarige paard Dvalinn frá Nýttland de sport A status bereikt, een bijzondere prestatie voor deze jonge amazone. Ze zette met haar töltproef een uitstekende tijd neer van 6,07. Aangezien het aantal jeugdruiters in deze proef niet voldoende was voor de uitreiking van de titel, ontving Lisa een gouden medaille. Dit doet niets af aan deze prestatie. Voor de 15-jarige Imre Otter is deze NK Jeugd een hoogtepunt. Niet eerder verliep de NK zo succesvol voor haar. Imre rijdt sinds haar negende op IJslanders en traint 4 tot 5 keer per week. Sinds twee jaar vormt zij een succesvolle combinatie met Vördis frá Aldenghoor, in eigendom van haar coaches Nanco en Manuela Lekkerkerker. In de finale van de vijfgangenproef F2 had zij het druk. Twee paarden rijden in een finale is hard werken. “Fáfnir deed het geweldig”, zo vertelt een bescheiden Imre blij: “Hij was er helemaal bij en lette heel goed op mijn hulpen. Het is een heel sensibel en temperamentvol paard, maar wel met veel wedstrijdervaring. Zo hielp hij mij ook weer. Ik had me niet gefocust in mijn proef op winnen of op een prijs. Ik wilde gewoon heel mooi rijden, het beste eruit halen met z’n twee.  Ik ben natuurlijk ontzettend blij met het resultaat. Nu ga ik rustig verder trainen en hoop ik volgend jaar kans te maken op een ticket voor de Youth Cup. Dat lijkt me zo gaaf. Vorig jaar is dat niet gelukt, dus gaan we het nog een keer proberen”.  De Nederlands Kampioenen Jeugd IJslandse Paarden en gouden medaille winnaars (Jeugd) 2017 op een rij: F2     Imre Otter (Beetsterzwaag) met Fáfnir frá Reykjavík (5,37)V2     Esmee Versteeg (Andel) met Halldís frá Litla-Húsið (5,47)V3     Esmee Versteeg (Andel) met Vika frá Árbakka (6,27)T4      Zoë Adriaanse (Winterswijk) met Ísafold van de Hoge Bomen (5,33)T5       Bowie Hagen (Nijkerk) met  Geisli frá Hólabaki (5,37)T7         Esmee Versteeg  (Andel) met Vika frá Árbakka (5,50)P2         Britta van der Linden (Noordwijk) met Valdís frá Árbæ (tijd 9,80")Dressuur    Zoë Adriaanse (Winterswijk) met Ísafold van de Hoge Bomen (5,60)Trail              Aniek ten Berge (Geesteren) met Viggur frá Kattastíg (8,50)Vlaggenrace   Fleur Holterman ten Hove met Dimmbrá (tijd 28,10")(Eervolle) prijzen voor de verschillende KlassementenYoung RiderDe 17-jarige Bowie Hagen uit NijkerkGrootste TalentDe 16-jarige Imke Neelen uit WestzaanGangenklassementDe 15-jarige Esmee Versteeg uit Andel met Vika frá ÁrbakkaFeather Light PrizeEsmee Versteeg (Andel)Gouden medaille winnaars Jeugd 2017 (geen titel)T2        Lisa Leereveld (Bakhuizen) met Dvalinn frá Nýttland (6,07)T8        Fleur Holterman (Westervelde) ten Hove met Dimmbrá (5,34)V5        Jet van de Hoeve (Ruinen) met  Skolla frá Niðurlandi (5,50)PP1      Julia Röper met Freyja frá Sydri-EyFitjar 2017Gelijktijdig met het Jeugd NK IJslandse Paarden was er het jaarlijks terugkerend en in binnen- en buitenland bekende evenement Fitjar 2017 waar de volwassen sportruiters uit Nederland en Duitsland aan de start verschenen. In totaal deden circa 50 volwassen combinaties mee aan Fitjar 2017.  Marieke Weber uit Bentelo, zette met haar eigen gefokte hengst  Blíðfari frá Vefgrund in de viergangenproef V2 een fenomenale proef neer die terecht beloond werd met een 6,30. Daarmee behaalde ze de hoogste score van iedereen in de finales tijdens Fitjar 2017. Voor Leonie Ringers met twee 1ste prijzen en Rena Holthuis-Bosma uit Spier met zelfs drie 1ste prijzen kon het weekend ook niet meer stuk. Er is uitstekend gereden afgelopen weekend wat resulteerde in prima resultaten en mooie uitvoeringen van de proeven.De gouden medaillewinnaars van Fitjar 2017 voor Volwassenen                                            F2        Leonie Ringers (Oberlange) met Gáta frá Fitjum  (5,62)V2       Marieke Weber (Bentelo) met Blíðfari frá Vefgrund (6,30)V3       Francien Kamp (Andel) met Bósi frá Hofi (5,73)V5      Regina Plate (Ermelo) met Baldinn frá Sólssandaldastaðir (5,21)T3       Leonie Ringers (Oberlange) met Tófa von der Igelsburg (5,94) T4       Jorien van Koten met Rán frá Freyubra (5,63)       T5        Myrthe-Merel Scholte (Beetsterzwaag) met Svartur van ´t Ilperveld (5,43)T6       Hella van der Linden met Brellir Fra Larsen (5,10)T7       Rena Holthaus-Bosma (Spier) met Seifur frá Hrauni (5,92)T8       Michiel Blok (Noord-Sleen) met Kolga frá Fitjum (4,93)PP1    Marjolein Strikkers (De Purmer) met Stelpa van ´t Groote Veld   (4,84)P2      Wendy van Olphen (Abcoude) met Dýri vom Kronshof (tijd 9,47")Dressuur  ena Holthaus-Bosma (Spier) met Knár frá Hrauni (5,40)Trail          Zwana de Vries-Otter (Beetsterzwaag)  met Glæsa frá Wyler (7,80)  De 1ste prijs voor het Gangenklassement is gewonnen door Rena Holthaus-Bosma met Knár frá Hrauni (5,75)


Auteur

mijnnieuwsenco