Interview: ,Klaar voor een nieuwe uitdaging’

ORANJEWOUD

Henk Markus (53) staat voor een nieuwe uitdaging in zijn leven. De chef-kok van restaurant Het Ambacht in Heerenveen wordt praktijkexpert van de afdeling horeca van het Friesland College.

,,Een geweldige kans die ik niet voorbij kon laten gaan,’’ vindt Markus. ,,Ik zie die baan als een prachtige nieuwe uitdaging.’’ Hij is per 1 juli gestopt met zijn werk in Het Ambacht. In de aanloop naar zijn nieuwe baan is hij de rest van deze maand gastkok bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Markus: ,,Dat werk op het Friesland College past precies bij mij. Ik houd ervan om jonge mensen de kneepjes van het vak bij te brengen. In de vijf jaar dat ik chef-kok van Het Ambacht was, heb ik altijd jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geboden hun diploma te halen.’’ Markus onderscheidde zich in Het Ambacht ook op een andere manier: hij legde de verbinding met lokale leveranciers door de samenwerking te zoeken. ,,Ik ging persoonlijk bij de leveranciers van vleesproducten op bezoek om me ervan te overtuigen dat de runderen en varkens niet onder stressvolle omstandigheden leefden. Ik gun die dieren niet alleen een prettig leven, maar het vlees van runderen die altijd in stress hebben geleefd, is ook veel taaier. ‘’ Lokale producten zijn voor Markus altijd belangrijk geweest. ,,Als Friezen moeten we trots zijn op onze producten. Ik verplaats me altijd in de consument. Als ik in Italië op vakantie ben en ik bestel een kaasplankje, dan verwacht ik originele lokale kazen. En dat geldt ook voor Friesland. Henk Markus heeft als chefkok restaurant Het Ambacht goed op de kaart gezet. Wat is zijn geheim? ,,Je moet passie hebben voor dit vak,’’ zegt hij met overtuiging. ,,Alleen dan kun je je onderscheiden. Ik kwam er pas rond mijn 30-ste achter dat mijn hart bij het vak van kok lag. Maar toen heb ik me er dan ook vol overgave op gestort.’’ Zoals gezegd is Markus de hele maand juli ,chef de cuisine’ in Tjaarda’s keuken. Samen met vaste chefkok Yoran van der Staaij zal hij de gasten verrassen met een bijzonder culinair weekmenu. Directeur Tjitte de Wolff heeft hem uitgenodigd om zijn meest favoriete gerechten te bereiden voor restaurant De Oranjetuin en Grand Café 1834. En dat doet Markus met passie. Reserveren kan via 0513 – 433533 of reserveringen@tjaarda.nl Harry de Jong    

Auteur

Harry de Jong