30e Gaasterlandse Natuurweek, festijn met een exotisch tintje!

OUDEMIRDUM

‘Exoten’, het thema van de 30e Gaasterlandse Natuurweek! Dat jubileum wordt gevierd met een herfstvakantie vol vertier in de natuur. Er wordt traditiegetrouw gestart met de sfeervolle Groene Markt in het Rijsterbos die voor deze jubileumeditie tot Exotisch festival wordt opgewaardeerd. Naar hartenlust duurzaam shoppen, inspiratie om duurzaam en gezond te leven, proeven van (h)eerlijke hapjes en live muziek in de prachtige ambiance van het Rijsterbos.

 Meer dan 60 standhouders zijn vertegenwoordigd met de leukste en lekkerste duurzame, biologische en fair-trade producten, foodtrucks om bij te watertanden en een kinderdorp vol activiteiten voor creatieve en sportieve kinderen. Boomklimmen, boogschieten, broodjes bakken, speurtochten, schilderworkshops en muziekinstrumenten maken van afval. Naast de exotische sfeer op de markt kunnen er een aantal exoten geproefd of in levende lijve bewonderd worden. Ook de rest van de week staan de activiteiten in het teken van de gevarieerde wereld van de exoten. Hiermee worden de bezoekers bewust gemaakt van het effect van bijvoorbeeld het loslaten van je goudvis of waterplanten in het open water of het storten van tuinafval in het bos. Want wat zijn nou eigenlijk exoten? En wat is het effect ervan? Kinderen ontdekken dat spelenderwijs tijdens de kinderactiviteiten op maandag en dinsdag: Expeditie Waterbeestjes, Kindermiddag Exoten en de Sport en Speldag ‘Exoot, groen of rood’. Kleuters kunnen woensdag genieten in de kapschuur van de voorstelling ‘Mijn kleine vriend de walvis’ door poppentheater Jinky’s Mikmak en op woensdagavond staat er een speciale sprookjes-sterren-vaartocht op het programma die ook geschikt is voor kinderen met een beperking. Wie wil weten hoe het is om boswachter te zijn kan op donderdag meedoen met de ING Oerrr Wilde Buitendag ‘Wordt boswachter van Oerrr’ en op vrijdag staat er voor iedereen die wel van een beetje uitdaging houdt én niet bang is voor een nat pak een stoere outdoordag met challenge parcours van Abee Outdoor op de Wyldemerk opgesteld. Vrijdagavond kun je meedoen met Levend Dierenstratego in de schemering in bos Elfbergen en zaterdag organiseert het IVN Súdwesthoeke een fotografieworkshop voor de jeugd. Ook volwassenen kunnen een kijkje nemen in de wereld van de Exoten tijdens de excursies door het Lycklamabos en het Rijsterbos, de lezing over onder andere exotenbestrijding door het Wetterskip en tijdens de fotografieworkshop voor volwassenen. De week wordt afgesloten met een sprookjesachtige Nacht van de Nachtwandeling door het donkere Rijsterbos. Beleef de magie van de nacht in het Rijsterbos. Laat je, al wandelend door de stilte en het duister, verrassen door muziek, sprookjesachtige figuren en acts binnen het thema ‘Exoten’. Na afloop is er de mogelijkheid gezellig na te zitten in de sfeervolle Teatertún, waar indien gewenst nog wat genuttigd kan worden. De Gaasterlandse Natuurweek is een week vol met leuke, groene, sportieve, creatieve en duurzame activiteiten, georganiseerd door een unieke samenwerking van de verschillende natuur gerelateerde organisaties in de regio: Bezoekerscentrum Mar en Klif, It Fryske Gea, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke. De week wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Gemeente De Fryske Marren. Voor alle activiteiten geldt opgave verplicht. Het gehele programma van de Natuurweek is te vinden op www.gaasterlandsenatuurweek.nl.    

Auteur

jkunst