Vernieuwd Thialf wint German Design Award 2018

Heerenveen

HEERENVEEN - ZJA Zwarts & Jansma Architecten en DAY Creative Business Partners winnen met het ontwerp van het vernieuwde Thialf in Heerenveen de German Design Award 2018.

HEERENVEEN - ZJA Zwarts & Jansma Architecten en DAY Creative Business Partners winnen met het ontwerp van het vernieuwde Thialf in Heerenveen de German Design Award 2018.
Het schaatsstadion, ontworpen door ZJA, heeft een compleet nieuwe uitstraling aan zowel binnen- als buitenzijde gekregen. DAY creëerde de algemene visie voor alle ruimtes en de beleving in Thialf, van eerste visie en concept tot gedetailleerd interieurontwerp en branding.
De German Design Award is een internationale award van de German Design Council en heeft als doel trends in design te ontdekken, te presenteren en te eren. Het vernieuwde Thialf heeft de German Design Award gewonnen in de categorie architectuur.
 
Sportbeleving
De dynamiek van het binnenkomen bij Thialf komt tot uiting in het ontwerp van de entree. Twee ‘armen’ van glas strekken zich naar buiten om de bezoekersstroom te ontvangen. Binnen vormt een promenade het verbindingselement van alle functies. Tijdens evenementen krijgen alle bezoekers via deze promenade gemakkelijk toegang tot alle tribunes. Servicepunten en openbare ontmoetingsplekken bevinden zich langs de promenade. Een glazen wand verhoogt de interactie tussen atleten en het publiek en draagt hiermee bij aan een veelzijdige sportbeleving.
 
Optimale schaatsomstandigheden
Terwijl de promenade het functionele bindende element is, isoleert het ook de wedstrijdhal van invloeden van buitenaf, waardoor een beter binnenklimaat mogelijk wordt. Door een luchtgordijn tussen het publiek en de wedstrijdhal te plaatsen en de promenade te scheiden, elk gebied met zijn specifieke thermische omstandigheden, kan de temperatuur en de luchtvochtigheid gemakkelijk worden beheerd. Bovendien kan de ijstemperatuur worden afgestemd met de precisie van een tiende graad en worden aangepast voor elk afzonderlijk deel van de schaatsbaan. In het vernieuwde schaatsstadion hebben topsporters nu toegang tot het snelste ijs en de beste 400 meter laaglandbaan.
 
De ijsbaan als focuspunt
Zowel Thialf als topsporters hebben een focus op presentatie, passie, kennis en emotie. Daarom ademt het vernieuwde Thialf in alles topsport. Recreanten voelen de magie en worden uitgedaagd. Recreatie en prestatie worden zo één. Voor het vernieuwde Thialf is een visie op ruimte en beleving, middels kleur, licht en materialisatie ontwikkeld. Hieruit is het centrale thema gevormd: FOCUS. De ijsbaan in Thialf is het focuspunt. Vanuit dit centrum is in het interieurontwerp een verloop van licht naar donker aangebracht waardoor de aandacht van de toeschouwer naar de ijsbaan wordt getrokken. De glazen wand rond de ijsbaan, bestaande uit secties van blauwe folie, is een opvallend element en zorgt voor een
verbinding met de ijsbaan. Het centrale thema geeft de ijsbaan een unieke uitstraling. Recordtijden, woorden en zinnen die alleen gebruikt worden bij schaatsen en beroemde uitspraken van atleten brengen het tot leven.
 
Duurzaamheid
Het vernieuwde Thialf is een uitbreiding van de ovaalvormige structuur van het bestaande gebouw. Een hoge mate van thermische isolatie, de toepassing van ondergrondse warmte en koude opslag, evenals LED-verlichting, dragen bij aan een energieverlaging van meer dan 50%. Thialf gebruikt niet alleen energie, maar produceert ook energie door middel van 5.000 zonnepanelen op het dak. Het schaatsstadion is van plan om binnen 5 jaar volledig in zijn eigen energiebehoeften te voorzien. Het zal daarnaast dan ook genoeg energie leveren voor 1.250 huishoudens. Op dit moment heeft Thialf het grootste zonnedak van alle stadions in Nederland en is het meest duurzame schaatsstation ter wereld.