De Uitdaging: “Een rookvrije hockeyclub”

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Madelon Visser en Aarnout Boehmer over het rookvrij maken van hockeyvereniging Quick Stick.

Het idee om hockeyvereniging Quick Stick rookvrij te maken, speelde al een tijd. Maar het was de donatie van huisarts J. Bronswijk die het proces echt in gang zette. De huisarts doneerde de sportvereniging een geldbedrag met als voorwaarde dat de hockeyclub rookvrij zou worden. Met een stappenplan van de Hartstichting ging Madelon Visser, hockeymoeder, samen met de penningmeester hier voor de hockeyvereniging mee aan de slag. “Wat ik ook van andere clubs hoorde, was dat het belangrijk is dat het voltallige bestuur erachter staat. Tijdens onze Algemene Ledenvergadering was het een aangenomen feit dat we dit zouden gaan doen”, zegt Madelon Visser. Voorzitter van Quick Stick, Aarnout Boehmer, is het hier helemaal mee eens.

Rookvrij

Een rookvrije sportvereniging, hoe ziet die eruit? “Sommige verenigingen kiezen ervoor dat er alleen op zaterdag, wanneer de jeugd hockeyt, niet gerookt wordt. Maar van meerdere kreeg ik te horen: ‘Als het kan, doe het in een keer.’ Dus begin niet bijvoorbeeld met alleen het terras. Rookvrij betekent binnen Quick Stick: 24/7 niet roken op het terrein”, aldus Madelon. Binnen het terrein van Quick Stick mag niet meer gerookt worden. Niet op het terras en ook niet langs de velden.

Parkeerplaats

Om rokers tegemoet te komen, is er op het parkeerterrein van Quick Stick een zone afgebakend waarin rokers mogen roken. “Dat is in samenwerking met de gemeente gegaan, aangezien het parkeerterrein eigendom is van de gemeente. Nu is er een vak van 2,5 bij 2,5 meter, waar nog een speciale rokersasbak komt te staan, waar rokers mogen roken”, licht Madelon toe. “Waar het hier ook om gaat, is als je de rokers geen plek aanbiedt waar ze mogen roken, dan gaan ze net buiten het hek roken. Je gasten, en ook je eigen leden, komen dan door de rook binnen en dan heb je alsnog niets bereikt. Als je een plek hebt, kan je de mensen die toch willen roken, gericht naar een plek sturen”, vult Aarnout Boehmer aan.

Handhaving

Het hebben van een plek buiten het terrein waar wel mag worden gerookt, maakt het volgens Madelon en Aarnout ook makkelijker voor de handhaving. “De handhaving gaan we op een vriendelijke basis aanpakken. Dus mensen die wel een sigaret opsteken, op een positieve manier benaderen en ze erop wijzen dat we een rookvrije vereniging zijn en dat we buiten het terrein een plek hebben waar wel mag worden gerookt”, zegt Madelon. Ook gaat Quick Stick de tegenstanders van de thuisspelende hockeyers per mail inlichten over het rookvrij zijn zodat zij ook niet voor verrassingen komen te staan.

Cultuuromslag

“Onze uitdaging is om een cultuuromslag te maken binnen het hockey. Het was vroeger heel normaal dat je met een biertje in je hand en een sigaret langs de lijn stond. Dat ging ongeveer samen. We moeten nu van die cultuur naar in een keer 100% rookvrij”, zegt Aarnout. De uitdaging voor de hockeyclub is ook om het rookvrij zijn op een positieve manier te brengen. Niet als een streng verbod. Aarnout: “Je moet een setting creëren waarin de maatschappelijke druk ervoor zorgt dat je gewoon niet gaat roken. En op het moment dat je er wel een opsteekt, dat het opvalt en dat iedereen het ziet en dat diegene gewoon 200 ogen op zich gericht voelt. Dat is uiteindelijk wat je met elkaar wilt bereiken.”

Kettingreactie

De Hartstichting roept sportverenigingen sinds 2016 actief op hun sportterrein rookvrij te maken. In juli 2017 waren er 36 sportverenigingen in Nederland geheel rookvrij en 99 gedeeltelijk rookvrij. Als je kijkt naar de hockeyclubs, dan waren er in 2017 2 geheel rookvrij en 22 gedeeltelijk rookvrij. “Dat aantal is nu alweer gestegen. Ik weet wat betreft Friesland dat wij een van de weinige hockeyverenigingen zijn die rookvrij zijn. Naast ons zijn een hockeyvereniging in Leeuwarden en een hockeyclub in Sneek rookvrij. Er zijn al verenigingen die ons benaderd hebben met de vraag hoe wij het aangepakt hebben, dus ik hoop dat wij een soort van kettingreactie in werking hebben gezet”, aldus Madelon.

Gezonde lucht

Waarom Quick Stick rookvrij wil worden, is voornamelijk voor de jeugd. Om de voorbeeldcultuur te doorbreken. “Zien roken, doet roken. Dat iemand rookt, dat moet ie zelf weten, we zijn geen opvoeders, maar we hebben wel de verantwoordelijkheid voor heel veel leden. We hebben ongeveer 560 leden, jeugd en senioren, en die wil je gezonde lucht gunnen op het moment dat ze het aan het sporten zijn. Dat is de basis”, zegt Aarnout.

Verlichting

Hockeyvereniging Quick Stick is vanaf 10 maart rookvrij. 16 maart werd dit officieel gemaakt door wethouder Hans Broekhuizen, werd het gevierd met eten op de club en speelde Dames 1 een belangrijke bekerwedstrijd. Ook werd de schenking van de huisarts, door wie dit allemaal in gang werd gezet, ondertekend. “Zijn schenking gebruiken we én om de club rookvrij te maken, maar we gebruiken het ook om een deel van de kosten voor verlichting op veld 2 te financieren. De sigaretten doven op Quick Stick en de verlichting op veld 2 kan worden aangestoken”, besluit Madelon.

Mieke van Veen


Auteur

Redactie