Passie-oratorium in Trinitas Heerenveen

Heerenveen

Op Goede Vrijdag (vrijdag 30 maart) wordt in Trinitas het passie-oratorium ‘Een gat in het dak’ ten gehore gebracht.

Dit oratorium is in 2004 geschreven door Michiel de Zeeuw en Mar van der Veer, op basis van het Marcusevangelie in de Nieuwe Bijbelvertaling. Deze passie wordt onder leiding van Pieterjan de Buck uitgevoerd door een projectkoor van 30 enthousiaste zangers en zangeressen. Verder is dit stuk geschreven voor solisten, samenzang, piano, cello, viool, fluit en klarinet.

Dit Nederlandstalige passie-oratorium, gebaseerd op het Marcus-evangelie, is geschreven bij de totstandkoming van de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 door predikant Michiel de Zeeuw en musicus Mar van der Veer.
Vaak begint de verhaallijn van een passie bij Jezus’ intocht in Jeruzalem. Een begrijpelijke keuze, maar je valt dan midden in het verhaal binnen. Zeker als je bedenkt dat voor steeds meer mensen het verhaal over Jezus een onbekend verhaal is. ‘Een gat in het dak’ zet in met een aantal Bijbelverhalen waarin Jezus vanuit ontmoeting ‘een beslissende opening maakt’ en bevrijding schenkt, waardoor mensen de hemel weer in het oog krijgen.

Muzikaal kent de passie een grote diversiteit. De Bijbelverhalen worden vaak muzikaal geïllustreerd, met een speciaal oor voor de handelingen van de hoofdpersonen. Toonhoogteverloop, samenklanken en dynamiek zijn de kleuren waarmee de verhalen en teksten in muziek geschilderd worden. Toegankelijke muziek wordt afgewisseld met experimentele koormuziek.


Het motief van het ‘gat in het dak’ wijst op een zichtbare hemel. Het is dan vaak ‘het geloof van de ander’ dat ons dat uitzicht geeft: de kracht van de mantelzorgers, het geloof van ouders die niet opgeven om voor hun kinderen te bidden, de eigenwijze daadkracht van briefschrijvers voor gevangenen en zo zijn er nog velen te noemen; kortom: mensen die mens zijn voor anderen.


De uitvoering op Goede Vrijdag begint om 19.30  uur, en duurt vijf kwartier.


Auteur

harry.de.jong