Interview: ,Mijn plaats is in dit koor'

Heerenveen

Het uit Dublin afkomstige koor Anuna komt op donderdagavond 5 april voor een concert naar de RK Kerk in Heerenveen. Aanvang 20.15 uur.

Het koor geldt sinds jaar en dag als Ierlands trots op het gebied van a capella zang. Gekleed in stemmige kostuums brengen de koorleden een repertoire dat varieert van middeleeuwse kerkgezangen tot hedendaagse in popmuziek gewortelde eigen composities van Michael McGlynn, muzikaal leider van het koor.

En daarbij staan ze allerminst als houten klazen op een podium, want de leden schromen niet de zaal in te lopen om vanuit alle hoeken hun bassen, baritons, aria’s en alten over de hoofden van het publiek uit te strooien. Vaak met een brandende kaars in de hand. 

Ontwikkeling

Anuna werd 30 jaar geleden opgericht om oude Ierse muziek te promoten en te documenteren. “Maar we hebben sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt en die gaat nog steeds door,” vertelt McGlynn. “Ik zou Anuna op dit moment zelfs geen koor meer willen noemen, maar een band. Een rockband. Ik sta als dirigent en muzikaal leider niet vóór de koorleden, maar tussen hen in. En we proberen zo organisch mogelijk te klinken, daarom gebruiken we geen enkele microfoon. Alles aan Anuna is natuurlijk. Ook hoe we als leden met elkaar omgaan. We zijn allemaal gelijk en dat klink door in de muziek. Dat maakt ons anders dan de meeste koren. Bij ons is het één voor allen en allen voor één.”  

Sara Weeda  

Daar kan de 23-jarige Sara Weeda over meepraten. Ze maakt namelijk als enige Nederlandse deel uit van Anuna. De conservatoriumstudente geniet met volle teugen van de optredens. “Een vriendin wees me een paar jaar geleden op het bestaan van dit bijzondere koor,” vertelt ze. “Ik ben toen hun YouTube filmpjes gaan bekijken en vond ze ronduit briljant. Ik was binnen de kortste keren helemaal in de ban van die bijzondere zangpartijen en sloot me twee dagen op mijn kamer op om al hun clips te bestuderen en te ontleden. Wat mij er zo in aansprak? De muziek is zo puur en heeft zoveel diepgang, dat raakt me diep.”

Workshop


Sara wilde dolgraag meer leren over de muziek van  Anuna. Toen Michael McGlynn voor een koorworkshop Nederland aandeed, was ze er dan ook als de kippen bij om zich op te geven. “Ik vertelde Michael hoe ik me verdiept had in zijn muziek en hij liet doorschemeren dat ik best een keer auditie mocht doen.” Op het moment dat het complete koor voor een kerkconcert naar Vlissingen kwam, was Sara er helemaal klaar voor. “Eigenlijk was het een hele informele auditie,” zegt de zangeres achteraf. “Michael nam me even apart en liet me een kerstliedje zingen. En dat was dat. Ik hoorde een paar weken niets, maar toen belde hij me op en nodigde me uit om naar Dublin te komen om mee te doen aan een concert.” 

Sara nam die invitatie zonder aarzelen aan en het werd een onvergetelijke ervaring. “Toen ik daar in mijn cape met een brandende kaars in mijn hand tussen de andere koorleden stond, dacht ik: wanneer doet iemand het licht aan en zegt dat dit een grap is?” Maar het was geen grap en sindsdien is Sara op pad met Anuna. “De andere leden gaven me vanaf het begin het gevoel dat ik er bij hoorde, ik was dan ook direct helemaal op mijn plaats in het koor.’’  

Toekomst

“Hoe ik mijn toekomst zie?” Daar hoeft Sara niet lang over na te denken. Lachend: “Mijn leven zal altijd in het teken van muziek staan. Ik ben al muziekdocente, maar ik schrijf ook liedjes en die wil ik graag aan de wereld laten horen. Daarnaast wil ik in Anuna blijven zingen, want Michael heeft me geleerd als koorlid het beste in mezelf naar boven te halen.”

Michael is blij met zangeressen als Sara. “Ik ben altijd op zoek naar mensen als zij die zich voor meer dan honderd procent voor Anuna willen inzetten en samen met mij het idee hebben dat ze iets heel speciaals neerzetten,” glimlacht hij.

Harry de Jong 
 


Auteur

harry.de.jong