Wandelexcursie It Fryske Gea

Katlijk

It Fryske Gea organiseert op 14 april een wandelexcursie door natuurgebied het Ketliker Skar.

Trek de wandelschoenen aan en geniet al wandelend van de prachtige weidse Friese natuur onder leiding van onze enthousiaste natuurgids Bert Molema. Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0512 - 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas.                                                                                                                                

In het oude wandelbos, vlakbij Heerenveen, leven  verschillende dieren. Zo wordt het Ketliker Skar beheert door reuzenkoeien, de Schotse hooglanders. Met hun lange vacht en grote horens kunnen ze prima leven in de koude en ruige omstandigheden van dit gebied. Dankzij deze runderen blijft het prachtige terrein open. Ze zijn namelijk dol op hoge planten en grassen, deze smikkelen ze er lekker tussenuit.

Het cultuurbos heeft een statig karakter en lange rechte lanen. Eind vorige eeuw heeft de familie Bieruma Oosting dit bos aangelegd om hout te produceren. Tegenwoordig leven er vele verschillende soorten dieren en planten.

Je komt hier naast de Schotse hooglanders ook damherten en reeën tegen. En vergeet ook vooral niet de vele bosvogels! Aan de rand van het bos bevindt zich een uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt over het beekdalgebied de ‘Tjongervallei’. Dit is het beekdal van de rivier de Tjonger.

Gids Bert vertelt vol passie over dit gebied en al haar schoonheden.


Auteur

harry.de.jong