,Buitengewone' artiesten brengen Mata Hari op het podium

Mensen met een beperking werken samen met professionele theatermakers aan een voorstelling over Mata Hari. Dit in het kader van Leeuwarden Fryslân 2018. Vrijdag 15 juni is de première in De Lawei. De tweede voorstelling is op 20 juni in het Posthuis Theater in Heerenveen.

‘Optreden voor groot publiek is als een droom die uitkomt’ vinden de artiesten. De meesten krijgen ondersteuning van de zorgorganisaties Talant en Wil. Gedurende drie maanden werken zij iedere maandag aan hun talent en bereiden ze zich voor op de voorstelling. Ze worden hierin begeleid door theatermakers Art- Jan de Vries, Pitt de Grooth en Martijn Buis.


Toneelschrijver Don Duyns schreef het script voor de Mata Hari. Hij werd geïnspireerd door de artiesten. Ze ontmoetten elkaar begin dit jaar in het Fries Museum toen ze de expositie Mata Hari bezochten. Don Duyns is onder andere bekend van het theaterstuk Snorro. Ook schreef hij mee aan de populaire televisieserie Spangas.

Mata Hari is een initiatief van Talant in het kader van Leeuwarden Fryslân 2018. Talant werkt hiervoor samen met Special Arts en Stichting Artertainment. Het idee ontstond na de succesvolle theatervoorstelling van ‘Sneeuwwitje en de 7’ in 2016, waarmee ze het publiek in de uitverkochte grote zaal van De Lawei wist te boeien en te verrassen. “Met de ervaring van de vorige voorstelling, kunnen we stappen zetten en veel professioneler werken”, vertelt Art-Jan de Vries enthousiast.


Auteur

harry.de.jong