De Uitdaging: “Tai Chi les voor iedereen”

Heerenveen

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Tai Chi leraar Sjaak Terwindt uit Heerenveen.

Sjaak Terwindt (63) kwam zo’n 30 tot 35 jaar geleden in aanraking met Tai Chi. Door een burn-out ging Sjaak op zoek naar allerlei dingen om meer rust in zijn leven te krijgen. Zo kreeg hij onder andere shiatsu-behandelingen en dat greep hem aan. Hij volgde een opleiding tot shiatsu-therapeut en kwam een docent tegen die heel veel met Tai Chi en Qigong deed. Zo raakte Sjaak besmet met Tai Chi en ging hij het beoefenen.

Zachtste vechtsport

“Tai Chi is van origine een Chinese vechtsport. Het is de zachtste vechtsport die er bestaat en is gebaseerd op meegaan in de kracht van de tegenstander. Heel veel facetten van die vechtsport kun je gebruiken voor je gezondheid. Dat je je beter in je vel voelt, dat je stabieler bent, dat je gezonder bent, soepeler bent, al dat soort zaken”, aldus Sjaak Terwindt. Tai Chi gaat ervanuit dat de lichamelijke oefeningen die je uitvoert, doorwerken in je geest. “Als je lichamelijk goed en stevig op de grond staat, voel je je psychisch ook veel sterker.” Tai Chi kan ook competitief. In zogenaamde tweepersoonsvormen probeer je iemand dan uit balans te brengen. Door oefeningen die je met Tai Chi doet, leer je stevig op de grond staan en het is dan moeilijk om je omver te krijgen. Door licht contact te maken, ga je voelen waar bij je tegenstander zijn zwaktes zitten en dan kan je diegene daarmee uit balans brengen.

Chinese grootmeester

Sjaak geeft wekelijks Tai Chi lessen aan een groep in Heerenveen en in de wintermaanden aan een groep in Aldeboarn. Dat hij lessen is gaan geven, is op traditionele manier gegaan. “Voordat ik vijftien jaar geleden in Friesland kwam wonen, woonde ik in Den Haag. Daar ben ik bij een Chinese grootmeester lessen gaan volgen. Op de traditionele manier. De groep bestaat uit hele ervaren mensen en uit beginners. Onderdeel van de manier van lesgeven is dat ze op een gegeven moment tegen ervaren mensen zeggen: ‘Wil jij de beginners doen, wil je les gaan geven?’ Terwijl je helemaal die insteek niet hebt. Je komt alleen om les te volgen, maar later merk je hoeveel baat je er zelf bij hebt als je het andere mensen leert. Op een gegeven moment heb je je eigen groep en de opbrengst van de eerste groep die je ooit gestart bent, is voor je leraar. Dat is zijn oudedagvoorziening. Op die manier werkt dat heel traditioneel door, totdat je samen tot de conclusie komt: nou houdt het geen steek meer. Toen ik naar Friesland ging, is die relatie anders geworden.”

Tai Chi en Qigong

In de Friese buitenlucht oefende Sjaak zijn Tai Chi bewegingen. Geregeld kwamen er mensen vragen wat hij aan het doen was en of ze mee konden doen. Zo ontstond langzaam een groep mensen aan wie hij lesgeeft. Van buiten in het bos oefenen, verschoof het naar in een gymzaal. “Tai Chi heeft heel veel variëteiten. Ik geef Tai Chi les in het lopen van een vorm van 108 bewegingen. De Jang stijl is dat.” Het zijn bewegingen die je terug kunt leiden naar een gevecht. Je loopt in je eentje. Daarom noemden ze het vroeger ook wel schaduwboksen. Ook geeft Sjaak Qigong, de moeder van alles. “Qigong is minder actief mediteren. Tai Chi is lopende meditatie, met Qigong sta je meer stil. Dan maak je wel wat bewegingen, maar wordt er meer gelet op: wanneer adem je in, hoe adem je in, hoe adem je uit en wat beweeg je erbij. Je probeert dan aansluiting te vinden in je lichaam op meridianen. Die probeer je met Qigong bewuster aan te sturen. Dat is hetzelfde systeem waarop acupunctuur wordt gegeven. Als je bijvoorbeeld koude handen hebt, kun je met paar oefeningen hele hete handen krijgen.”

Op maat

“Mijn uitdaging is om Tai Chi op zoveel mogelijk manieren aan zoveel mogelijk groepen over te dragen. En ik zou ook wel willen dat ik fulltime van Tai Chi kan leven. Dat ik mijn baan als ICT’er op kan zeggen.” In het verleden heeft Sjaak ook Tai Chi gegeven aan mensen met een beperking, in een rolstoel en aan blinden. “Ik zou dat wel weer willen doen, omdat ik ervan overtuigd ben dat ze er baat van zullen hebben.” Tai Chi is volgens Sjaak geschikt voor iedereen. Van jong tot oud. “Bij ouderen wordt het vaak in valpreventie gebruikt en jonge kinderen komen het tegen in bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen.” Het mooi aan Tai Chi is volgens de Tai Chi leraar dat je wel op een bepaalde manier beweegt, maar dat iedereen dat doet binnen zijn eigen grenzen, waardoor iedereen daar toch zijn rendement van heeft.

Wereld Tai Chi Dag

Op 28 april is het Wereld Tai Chi Dag. Overal ter wereld gaan mensen dan van 10:00-11:00 uur ’s ochtends Tai Chi beoefenen. Sjaak is dan, bij mooi weer, te vinden in de Overtuin in Oranjewoud. “Ik ga wel en uurtje langer door. Ik vind een uur zo kort.” Iedereen die Tai Chi een keer wil proberen, is de 28e van harte welkom. Opgeven is niet nodig. “Tai Chi is gewoon heel gezellig en je leert heel goed je lichaam kennen. Ik voel me er veel beter door, in alle opzichten.”

Mieke van Veen


Auteur

Redactie