Expositie Marije Bouman in Museum Belvédère

Heerenveen

Anderhalf jaar lang heeft de Heerenveense beeldend kunstenaar Marije Bouman (Amsterdam, 1971) gewerkt aan de expositie SPLEEN die tot en met 10 juni te zien is in een van de kabinetten van Museum Belvédère.

Het behelst zestien schilderijen en drie banieren van enigszins oosters georiënteerde zeelandschappen naar aanleiding van het leven en de poëzie van de dichter Jan Slauerhoff (Leeuwarden, 1898 – Hilversum, 1936). Het is een eerbetoon aan deze unieke en eigenzinnige dichter die tevens scheepsarts was. Door dit beroep was hij vaak jaren op zee en leefde hij in het isolement van het schip. Hij had een hang naar een onconventionele levensstijl en naar Oosterse mystiek.

Bij de tentoonstelling is een fraai uitgevoerde publicatie verschenen waarin de tentoongestelde schilderijen zijn opgenomen en veertien melancholieke gedichten van Slauerhoff, waaronder SPLEEN. Dit is een in onbruik geraakt woord en staat voor een alom tegenwoordige lichte melancholie die uiteindelijk het hele leven kan beheersen.

De publicatie in de vorm van een leporello is gestoken in een gepreegde donkerblauwe cassette met oosters houtje en is o.a. verkrijgbaar in de museumwinkel, Boekhandel Binnert Overdiep en Planteyn Boeken.

De speciale editie met een originele linoleumsnede kan men direct bij de kunstenaar bestellen via www.marijebouman.nl. Ook kan men via deze website bij haar persoonlijk inlichtingen inwinnen met betrekking tot het tentoongestelde werk.

Marije Bouman geeft naast haar beeldend kunstenaarschap ook cursussen tekenen en schilderen in haar eigen atelier, bij Ateliers Majeur en bij Kunstacademie Friesland.

Kijk voor meer informatie op www.kunsthuisdevleugel.nl.