Froukje Hofma in brons vereeuwigd

Heerenveen

 Froukje Hofma (52) uit Heerenveen krijgt een eigen bronzen borstbeeld op een sokkel en wordt vereeuwigd in bewegend beeld met een TV-aflevering bij Omrop Fryslân. 

Dat geldt ook voor vijf andere bijzondere vrouwen in Friesland. Daarnaast is in het najaar een documentaire te zien over hoe het proces tot stand is gekomen.
De vrouwen die een borstbeeld krijgen en daarnaast worden vereeuwigd in bewegend beeld zijn naast Hofma: Jildou Valk (Eastermar), Mirte van der Veen (Surhuisterveen),  Tytsje Porte (Stiens) en Anke Bruin (Vlieland).

‘Tijd voor verandering’
De beelden worden gemaakt door kunstenaar Natasja Bennink. Samen met programmamaker Marleen Godlieb van Omrop Fryslân lanceerde zij Froulju fan Fryslân. Dat sluit aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Volgens hen staan er in Friesland voornamelijk standbeelden van mannen en is het tijd voor verandering.

De borstbeelden zijn in eerste instantie in het najaar te zien in het Oenemapark in Heerenveen. Daarna verhuist de collectie permanent naar het Leeuwarden. Waar dat is, wordt volgende week besloten.

Hofma is voorzitter van de Stichting Vrouwenvoetbal SC Heerenveen, ondernemer en noemt zichzelf op Twitter een ‘Happy Feminist’.
 


Auteur

harry.de.jong