Dependance van Museum Belvédère in De Heerenveense School

Heerenveen

 Museum Belvédère heeft het initiatief genomen om, in samenwerking met de gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen, tijdens het culturele jaar 2018 tentoonstellingen te programmeren in de nieuwe expositieruimte van de Heerenveense School.

Begonnen als een museum met louter moderne en eigentijdse kunst van Friese bodem, heeft Museum Belvédère zich in zo’n vijftien jaar ontpopt tot hét museum voor hedendaagse kunst van Noord-Nederlandse kunstenaars.

Een particulier museum, dat het een tikkeltje anders doet dan andere musea. Verbinding en betrokkenheid bij de regio zijn daarbij uitgangspunten. Die betrokkenheid uit zich tevens in de komst van een nieuwe dependance, in het pand waar ook Museum Heerenveen is gevestigd: AFSLAG BLV.

Directeur-conservator Han Steenbruggen: ‘We zullen daar in het jaar van LF2018
vier tentoonstellingen organiseren, met het accent op aanstormend talent. Te beginnen met een expositie van de 23-jarige fotografe Laura Hospes. Het project brengt ons dichterbij de inwoners van Heerenveen, en andersom.’

De openingsexpositie is geheel gewijd aan het werk van Laura Hospes (1994). In haar
foto-reeks I Survived Another Day portretteerde de kunstenares zichzelf gedurende een periode van ernstige depressie. Pijnlijk direct registreerde ze de fysieke schade die ze zichzelf toebracht en haar uitzichtloze wanhoop, maar uiteindelijk ook haar herstel en herwonnen levenslust. De kunstenares ontving meerdere prijzen voor haar werk en geldt als één van de meest veelbelovende jonge fotografen van dit moment.

Steenbruggen: ‘We hebben voor haar werk gekozen om de hoge kwaliteit van de fotografie, de technische perfectie en de manier waarop ze zichzelf in beeld durft te brengen. Het is relevante fotografie met een indringend verhaal van wanhoop naar hoop.’

I Survived Another Day is te zien van 1 juni t/m 22 juli in AFSLAG BLV, Minckelersstraat 11, te Heerenveen.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en
zondag 13.00 – 17.00 uur. Maandag gesloten. Entree 2 euro. Museumkaart niet geldig.

AFSLAG BLV is mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Heerenveen en de Stichting
Heerenveense School. De programmering wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Auteur

harry.de.jong