De Uitdaging: “Geslaagde feesten in de oranjerie”

Oranjewoud

In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Willia Homans, beheerder op landgoed Oranjestein.

Willia Homans (58) is beheerder van de oranjerie en het vakantiehuisje op landgoed Oranjestein in Oranjewoud. Dat werd ze per toeval. Net als dat ze per toeval te wonen kwam op het landgoed. Als baliemedewerkster bij ABN Amro, reed ze elke dag van haar huis in Oldeberkoop naar haar werk in Heerenveen. Ze nam daarbij de toeristische route door Oranjewoud. Willia zag dat het huisje waar ze nu woont, leegstond, ging daar achteraan en kreeg het. Ze woont er nu 25 jaar. De laatste twee jaar is ze actief als beheerder van de oranjerie en het vakantiehuisje. “Daar rolde we per toeval in. Er was een ander beheerdersechtpaar, maar dat hield ermee op”, zegt Willia Homans. 

28 hectare

“Wat mij opviel toen ik hier voor het eerst kwam, was de stilte. De stilte is hier zo mooi. En wat ik ook mooi vind, is de lichtinval op het landgoed. De lichtinvallen op de gebouwen zijn bijzonder mooi.” Landgoed Oranjestein is 28 hectare groot en eigendom van mevrouw De Beaufort van Sminia. Zij woont permanent in het grote landhuis op het landgoed. Verder zijn op het landgoed vijf woningen, een vakantiehuisje, een koetshuis, een Victoriaanse kas en een oranjerie aanwezig. “Wij als bewoners huren de woningen van de stichting waar zij de voorzitter van is. De huizen zijn hier gewild. Men hoeft maar te horen dat er iets leegkomt en dan is het zo weg. Maar je moet er wel tegen kunnen, de stilte. Het moet je liggen. En je moet affiniteit hebben met geschiedenis en natuur, anders pas je hier eigenlijk niet.”

Oranjerie

In de oranjerie vindt van alles plaats; bruiloften, kleine concerten en high tea’s bijvoorbeeld. De oranjerie op het landgoed stamt uit 1876 en is een gebouw waar vroeger de palmbomen en citrusplanten in overwinterden. Ze stonden in de oranjerie namelijk vorstvrij. Nu dient de oranjerie als evenementenlocatie. “Als beheerder voer ik de gesprekken met de mensen die iets in de oranjerie willen organiseren. Ik doe alle inkoop voor de feesten en tijdens de feesten sta ik in de bediening. Met grote feesten komen vriendinnen mij helpen.” Ook regelt Willia de boekingen voor het vakantiehuisje en ontvangt ze de gasten. “Mijn werk is heel divers en leuk. En hierbij werk ik ook nog eens op een bijzondere plek midden in het groen. Ik vind het ook leuk om rondleidingen met groepen te doen.”

Bijzondere plek

“Het is een hele bijzondere plek waar ik mag werken. Daar ben ik enorm trots op. Mijn man en ik gingen een aantal jaar geleden uit elkaar en ik ben blij dat de stichting zei dat mijn ex-man verder in de tuin kon gaan werken en dat ik het beheer over de oranjerie en het huisje kreeg. Dat is uiteindelijk mijn grootste geluk geweest.  Dat de stichting niet zoiets had dat een echtpaar het beheer moest doen. Daar ben ik heel blij mee. Ook dat de stichting mij het beheer heeft gegund.” Willia’s mooiste plek op het landgoed is een van de vijf vijverpartijen die een mooi alpenprieel heeft. “Die is vlakbij mijn huisje en vind ik bijzonder mooi. Daar komt nooit iemand. Als ik daar loop, ga ik daar ook even zitten. Het is bij het water, ik houd wel van water, en je hebt daar heel veel libellen. Ik vind die prachtig.”

Feesten in de oranjerie

Willia’s uitdaging is om nog meer (kleine) feesten en concerten in de oranjerie te kunnen houden waar de bezoekers met plezier op terugkijken zeker ook in de winterperiode. Want ook in de winterperiode is de oranjerie volgens Willia een prachtige locatie. “Ik wil feesten en partijen organiseren waarbij bezoekers na afloop met een gevoel weggaan van: ‘wat een fantastische plek’. Want dat is het uiteindelijk. Een fantastische locatie.” In de toekomst zou ze nog een keer een herfstfair willen organiseren met leuke stands en muziek erbij. “En wat nog mooier zou zijn, is om hier een rally met klassieke auto’s te kunnen realiseren.”

Wandelroutes

In de maand juli is het landgoed open voor publiek en kunnen bezoekers op zondagmiddag van 13.00-17.00 uur een kijkje nemen op het landgoed. “In de maand september ga ik ook een aantal zondagmiddagen open en in oktober waarschijnlijk ook. Die middagen worden altijd aangekondigd op www.oranjestein.com. Het is dan mogelijk om een wandelroute van een uur of van een half uur te lopen. Je ziet dan de mooiste plekjes. De tuin is in Engelse landschapsstijl en aangelegd door Lucas Pieters Roodbaard in 1822 voor de toenmalige bewoners.”

Stilte

Het liefst zou Willia voor altijd willen blijven op het landgoed. “Als dat kan, graag. Ik ben ook niet een mens van de hectiek van de stad. Als ik nu terug zou moeten naar een huis in een gewone straat, dan zou ik dat met afgrijzen tegemoet zien. Ik kan goed tegen stilte, dat ligt me wel. Nee, ik zou hier niet weg willen. Dit is een unieke plek om te wonen. Ik woon hier fantastisch.”

Mieke van Veen


Auteur

Redactie