Interview Björn van Dijk: 'Voor het toneel geboren’ 

HEERENVEEN

De acteercarrière van Björn van Dijk (24) uit Heerenveen zit in de lift. De afgelopen maand schitterde hij samen met Peter Tuinman in het theaterstuk Het Meisje Van Yde en inmiddels is bekend dat hij een rol krijgt in de musical Ciske De Rat. 

Een mooie opsteker voor de Heerenvener, want zijn weg naar succes en erkenning als acteur ging bepaald niet over rozen. Zeg maar gerust dat hij zijn plek in de showbusiness met bloed, zweet en tranen heeft veroverd. 

Björn wist van jongs af wat hij wilde. ,,Acteren en verhalen bedenken, daar was ik als kind altijd al mee bezig,’’ vertelt hij bij een kopje koffie op het achterterras van Haarstudio Neris aan de Dracht,  waarboven hij een fraai optrekje huurt. ,,Ik was altijd met ninja-turtles en powerrangers in de weer. Ik liet ze de spannendste avonturen beleven.’’ 

Rolstoel

Maar fysiek zat het Björn niet mee. De eerste twaalf jaar van zijn leven bracht hij door in een rolstoel. ,,Ik ben spastisch geboren,’’ vertelt hij. ,,Ik had een te korte achillespees en ben als kind minstens drie keer geopereerd. En elke keer vroegen de dokters zich af: zal hij ooit kunnen lopen? Het werd er niet beter op toen een narcotiseur ook nog eens verkeerd prikte. Maar ondanks de twijfels van de artsen wist ik zeker dat het mij zou lukken. Op een moment dat de medici het hadden opgegeven, slaagde ik er door eigen wilskracht in om weer te lopen. Ik heb mezelf fysiotherapie gegeven, zou je kunnen zeggen.’’

Björn ging naar de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk en daar zou dramadocent Marius Del Grosso een grote stimulans voor zijn toneelpassie blijken te zijn. ,,In het tweede jaar op die school mocht ik meedoen aan een theaterstuk van hem en toen ik het applaus hoorde, wist ik dat ik nooit meer iets anders wilde. Dit wilde ik elke dag, hier was ik voor geboren.’’

Schrijven

Björn begon samen met Marius toneelstukken te schrijven. ,,Ik  wilde niet alleen acteren. Ik wilde ook schrijven en regisseren,’’ bekent de Heerenvener. ,,Ik wilde me focussen op alle facetten van het theater.’’ En dat lukte aardig. Met het door Del Grosso geschreven stuk Rachid en Jessica haalde hij zelfs het Oerol-festival. 
De acteur-in spe werd na de middelbare school toegelaten tot de dramaopleiding aan het Noorderpoortcollege in Groningen. Het  eerste grote stuk wat hij in het kader van die studie regisseerde, was Sinterklaas En De Gemene Professor, gespeeld door een amateurgezelschap uit Harlingen. 

Ook met het stuk Dorian Gray oogstte Björn het nodige applaus. ,,Maar toen speelde mijn lichamelijke conditie weer op. Ik zakte door mijn knie en was ineens alle zelfvertrouwen kwijt dat ik had opgebouwd. Ik ben toen een maand met mijn studie gestopt en naar Italië gegaan. Daar heb ik als mascotte in een pretpark gewerkt. Liep ik bij een temperatuur van 40 graden in een warm kangoeroepak rond. Maar ik vond wel mijn innerlijke rust terug en toen ik terug kwam in Nederland, was ik lichamelijk hersteld en weer klaar voor mijn studie.’’ 

Autobiografisch

Bij wijze van afstudeerproject maakte Björn een autobiografisch stuk over zijn leven. ,,Mijn hele leven heb ik daarin tot uitdrukking gebracht,’’ vertelt hij. ,,Alle frustraties en woede over mijn jeugd gooide ik er uit. Over mijn spasme en dat ik nooit heb kunnen doen wat gezonde kinderen doen. Ik was boos op de wereld, maar ik ben er goed uitgekomen en dat liet ik in mijn afstudeerproject ook zien. Ik ben een positief mens geworden en zie altijd licht aan het eind van de tunnel. De essentie van mijn stuk was dan ook dat er altijd hoop is.’’ Met dat verhaal haalde Björn zelfs De Harmonie in Leeuwarden. 

Dat was vorig jaar en inmiddels heeft de Heerevener aan de zijde van Peter Tuinman laten zien wat hij waard is. En na Ciske de Rat ligt de wereld voor hem open. ,,Er zullen genoeg kansen komen, maar toch wil ik heel graag iets in Heerenveen doen,’’ bekent Björn. ,,Ik voel me hier helemaal thuis en Heerenveen heeft zo’n rijke historie. Neem alleen maar dat oorlogsmonument aan de Van Maasdijkstraat. Daar staan allemaal namen op, maar wie kent hun verhalen? Kijk, daar zou ik wat mee willen doen.’’

(Tekst Harry de Jong)
 


Auteur

harry.de.jong