Elife Karadavut opent dagbesteding voor allochtone ouderen uit Heerenveen in voormalige Fonteinkerk

HEERENVEEN

 Elife Karadavut opent 4 september een kleinschalige dagbesteding voor allochtone ouderen van 70 jaar en ouder uit Heerenveen.

De dagbesteding heet ‘Warm hart voor iedereen’ komt in een gedeelte van de Fonteinkerk aan de President Kennedylaan 15. Ook autochtone inwoners zijn welkom.

In eerste instantie is er plaats voor tien bezoekers. Zij zijn welkom op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Indien nodig kan voor vervoer worden gezorgd.

Karadavut zegt de dagbesteding te openen om allochtone ouderen uit een sociaal isolement te halen en om eenzaamheid onder deze groep te willen tegengaan.

„Ik ben van de situatie van mijn moeder uitgegaan. Zij is van de eerste generatie gastarbeiders die in de jaren zestig van de vorige eeuw vanuit Turkijke naar Nederland kwam. Taalcursussen bestonden toen niet. Ook werkten vrouwen niet. Zij spreken niet tot nauwelijks Nederlands en raken nu als oudere geïsoleerd.”

Juist deze groep oudere allochtonen raakt geïsoleerd, ziet Karadavut. Niet alleen omdat zij de taal niet spreken, maar volgens haar ook omdat sociale contacten ontbreken. „Hun enige uitje is een broodje halen en weer terug naar huis. Zelf heb ik drie broers in Heerenveen wonen en eentje in Tilburg. Wij proberen zoveel als mogelijk langs mijn moeder, mijn vader is helaas al overleden, te gaan. Anders raakte zij ook geïsoleerd.”

Lot aantrekken

Zelf was de nu 46-jarige Karadavut tweeënhalf jaar toen zij naar Nederland kwam. Van kleins af aan trekt zij zich het lot van oudere mensen al aan. „Wat ik graag wil bereiken is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en niet op zichzelf komt te staan. Daarnaast wil ik specifiek voor deze doelgroep iets goeds doen.”

De Heerenveense heeft ondertussen een schat aan ervaring in de ouderenzorg. Want nadat zij eerst peuterleidster was, werkte Karadavut zeventien jaar bij LindeStede in Wolvega.

Taalbarrière zichtbaar

Tegenwoordig werkt Karadavut bij woonzorgcentrum Herema State. „Daar werd laatst de taalbarrière zichtbaar toen een Indische vrouw bij ons op de afdeling kwam. Zij sprak geen woord Nederlands en zat daar maar achter haar kopje koffie. Toen dacht ik, ja. Ze is er ook maar kort gebleven.”

Karadavut: „Bovendien, als je geen Nederlands of Fries spreekt en er wordt in het Nederlands of Fries gezongen, dan raak je nog meer geïsoleerd als je de taal niet spreekt.”

Naar thuisland

Een grote groep van de oudere allochtonen reist volgens Karadavut om zich verstaanbaar te kunnen maken in april of mei zodra het mooier weer wordt naar hun thuisland.

„Ze blijven er dan het liefst een maand of zes om maar te kunnen communiceren. Als ze weer terug zijn in Nederland wil ik deze groep onderling ook met elkaar kunnen laten communiceren en het gezellig hebben.”

De dagbesteding moet dan als het aan de initiatiefneemster ligt dan ook iets worden waar de ouderen steevast naar uitkijken.

„We beginnen de dag met een ontbijtje, koffie, kijken televisie en doen dan dat de mensen zelf willen. Dat kan van alles zijn. zoals spelletjes, breien, het centrum ingaan of bijvoorbeeld wandelen. Het gaat erom dat ze leuke dingen doen. Daarnaast zet ik erop in om eenmaal per maand een uitje te houden met de bezoekers.”

Steun

Ook kreeg Karadavut ondersteuning van Karia Loumans en Marius Popma uit Heerenveen. Daarnaast gaf Bilijam Assurantiën uit Rottum haar een gratis sjoelbak. ,,Zij helpen mij ook met de verzekeringen.”

Dat de dagbesteding een succes wordt, daar is Karadavut dan ook gezien alle steun en hulp die zij krijgt van overtuigd.

Bekendheid

Om de dagbesteding onder de aandacht te brengen heeft Karadavut onder al een moskee bezocht om haar plan uit de doeken te doen. Ook ging zij bij mensen thuislangs om hen voor te lichten.

„Ik heb louter enthousiaste reacties gekregen. Daarnaast steunt de gemeente Heerenveen mij op het gebied van vergunningen en bijvoorbeeld meedenken rondom regelgeving. Of iemand van de gemeente de dagbesteding opent, weet ik nog niet. Ik hoop het wel. Dat zou ik mooi vinden.”

Dat dagbesteding een succes wordt, daar is Karadavut hoe dan ook van overtuigd.

„Als persoon sta ik qua karakter voor iedereen open. Daarnaast ben ik een vechter, een doorzetter. Een Warm hart voor iedereen van de grond krijgen, gaat dan ook absoluut lukken.”

Meer informatie is te krijgen via 06-22 52 96 75. Ook komt eerdaags de website warmhartvooriedereen.nl online, evenals de gelijknamige Facebookpagina.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip over uw (sport)vereniging of een ander onderwerp voor de Heerenveense Courant of zou graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via hrv@hndcmediagroep.nl.

Telefonisch is de redactie, ook buiten kantooruren, bereikbaar via het nummer 06-17 242 223.