Hoe brengt Heerenveen de zomer door? | Corrie Oerlemans van Museum Belvedere

Hoe brengen de inwoners van de gemeente Heerenveen de zomer door? Corrie Oerlemans uit Terband is manager bij Museum Belvedere. Ze vertelt hoe zij haar zomer doorbengt.

,,Voor mij staat deze zomer, net als de rest van het jaar, in het teken van LF2018. In het museum is het culturele jaar heel goed begonnen. De afgelopen maanden zijn er veel bezoekers afgekomen op de tentoonstelling rondom de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi. De voorbereidingen voor deze expositie begonnen vier jaar geleden al, in samenwerking met Museo Morandi uit Bologna. Met 27.000 bezoekers was dit de best bezochte tentoonstelling in het museum ooit. Kunstliefhebbers uit heel Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Duitsland kwamen hierop af. Sowieso merken we dat er dit jaar veel buitenlandse gasten zijn. Het museum is minder geschikt om een hele dag door te brengen en daarom combineren de gasten een bezoek vaak met een ander museum, bijvoorbeeld het Fries Museum en de Escher tentoonstelling die daar hangt.”

Kunst en natuur

,,In de maanden juni tot en met september is in Museum Belvédère Oase Oranjewoud te zien. Een tentoonstelling over natuur en natuurbeleving. De stukken die bij deze tentoonstelling horen hangen dan verdeeld over het museum en het Landgoed Oranjewoud. Het landgoed is ook open en bezoekers kunnen rustig van het ene naar het andere deel wandelen, want de werken hangen verspreid over die drie locaties. Een bijzondere combinatie: de ervaring leert namelijk dat mensen die van kunst houden, ook erg van de natuur kunnen genieten.”

,,Aan het einde van de zomer, in het laatste weekend van september, staat Art Noord 2 op het programma. Voor deze kunstbeurs halen we het museum tijdelijk helemaal leeg, zodat er plaats is voor diverse galerieën uit het noorden van het land om zichzelf te presenteren. Alle tentoongestelde werken zijn dan te koop. Juist die link met de eigen omgeving is heel belangrijk voor het museum. Veel van de kunstenaars die hier hangen kwamen hier vandaan. Jan Mankes, uit de Knipe bijvoorbeeld. Of Boele Bregman, een loodgieter en Willem van Althuis, een stratenmaker, beiden uit Heerenveen. Met deze beurs willen wij onze verbondenheid met het Noorden en zijn levendige kunstklimaat niet alleen laten zien, maar ook stimuleren.”