De zomerspelweek

HEERENVEEN

De Zilveren Duim van 2018 zal in maart 2019 uitgereikt worden. In de loop van het jaar worden de genomineerden bekend. Tjibbe Koen is een van de genomineerden.

Bij welke organisatie doet u vrijwilligerswerk?

Ik doe vrijwilligerswerk bij de zomerspelweek Heerenveen. Dertig jaar geleden was ik vrijwilliger bij de lokale omroep van Heerenveen, daar was een vrijwilliger die bij toen nog bij Stichting Samba werkte en vroeg mij of ik mee wilde helpen. Nu dertig jaar later ben ik nog steeds vrijwilliger bij de zomerspelweek! Dit jaar wordt mijn negenentwintigste keer dat ik meehelp, ik heb helaas één keer moeten missen omdat ik geen vrij van mijn werk kon krijgen.

Waaruit bestaat uw werk?

Alle vrijwilligers van de zomerspelweek worden ingedeeld in verschillende groepen. Omdat ik al zolang meedraai heb ik in veel verschillende groepen gezeten.

Al jaren werk ik in de keuken. We zorgen met zijn vieren ervoor dat tijdens de spelweek alles rondom het eten en drinken goed geregeld is. Daarnaast doe ik het beheer van de kleine kas van de keuken. We zorgen dat de voorraad op en in orde is. Vlak voordat de zomerspelweek begint halen we alle spullen op die door verschillende bedrijven en organisaties zijn gesponsord.

Omdat ik al zoveel jaren met de zomerspelweek meedraai ben ik ook een vraagbaak voor de andere vrijwilligers. Wanneer er vragen zijn probeer ik hun zo goed mogelijk te helpen. Maar ook wanneer er bij een spel een paar extra vrijwilligers nodig zijn, help ik daarbij.

Gedurende het hele jaar woon ik ook de vergaderingen bij.

Hoeveel uren per week bent u hiermee bezig?

Het is lastig aangeven hoeveel uren ik me inzet, ik slaap tijdens die week drie nachten thuis en de rest van de tijd ben ik daar aanwezig. Gedurende het hele jaar hebben we elke maand een vergadering. Uit die vergaderingen kunnen ook weer actiepunten komen die geregeld moeten worden.

Wat is je motivatie?

Het eerste jaar heb ik meegedaan omdat er een tekort aan vrijwilligers was. Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen om de kinderen een onvergetelijke week te bezorgen. Daarnaast heb ik veel contacten opgedaan, we zijn een vaste en hechte groep vrijwilligers geworden.

Wat is je beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?

Elk jaar tijdens de zomerspelweek is op donderdagavond de ouderavond. Alle kinderen hebben in groepen een stukje theater of toneel ingestudeerd en laten dit aan de ouders zien. Het enthousiasme van de ouders naar de vrijwilligers toe is en blijft een mooie herinnering.

Waarom zouden mensen bij de zomerspelweek vrijwilligerswerk moeten doen?

Je doet iets goeds voor een grote groep kinderen, en je komt in een super leuk team van vrijwilligers terecht!

Je doet je vaste werk omdat je het leuk vindt, maar ook voor het geld dat je elke maand binnen krijgt. Wanneer je vrijwilligerswerk doet staan hier geen inkomsten tegenover, de grootste inkomst die je krijgt is waardering.

Met welke BN’er zou je vrijwilligerswerk willen doen?

Met Geer en Goor. In hun programma hebben ze altijd de grootste lol met de ouderen, ze maken grappen en steken ze de gek aan. Maar hebben en houden altijd respect voor ze! Ik zou ze weleens willen betrekken bij de jongere doelgroep en ze willen uitnodigen bij de zomerspelweek.