Droogte velt voetbalveld

HEERENVEEN

Het is warm en het is droog. Dat inmiddels geen nieuws meer. Vorige week donderdag werd droogte fase-2 afgekondig. De drinkwatervoorziening is weliswaar nog niet in gevaar, maar er is wel een feitelijk watertekort en er moeten keuzes gemaakt worden over de verdeling van het water. Dat merken ze ook bij VV Nieuweschoot.

Hopeloos

,,Het is niet zo best. Eigenlijk is het hopeloos.” Zegt terreinmeester Jan Plantinga. ,,Het weer is wel mooi, maar voor de velden is het niks. Het gras is zo geel als wat.” Door de droogte is er een beregeningsverbod, sportvoorzieningen mogen alleen sproeien tussen 22.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ‘s ochtends. Vijf uur in de ochtend komen de mensen van het veldonderhoud al om te sproeien, maar helemaal helpt dat niet. De gele plekken blijven, op sommige plekken is het meer zand dan gras.

Het tweede veld

Nog groter is het probleem met het tweede veld. ,,Daar groeit niks.” Het veld is een grote zandvlakte. Het plan was een nieuw veld te maken. Vier weken geleden is het ingezaaid, maar door de droogte groeit er helemaal niks. De zaden zijn inmiddels verbrand of opgegeten door vogels. Dat gaat dit jaar ook niet meer goed komen. Volgend jaar zou het hoofdveld eruit moeten, maar of dat doorgaat is nog even afwachten.

Nieuw voetbalseizoen

Hoe nu verder? Plantinga ziet het somber in. 14 augustus beginnen de trainingen weer, 2 september starten de bekerwedstrijden. ,,De berichten zijn dat er geen water gaat vallen de komende tijd. Dan kan er niet gespeeld worden.” De club zal moeten uitwijken, naar de tegenstander, of de kunstgrasvelden van de Heerenveense Boys. ,,Maar die hebben hun velden zelf ook nodig.” Wellicht dat de bond de wedstrijden uitstelt. ,,We moeten maar zien,” besluit Plantinga, „van mij mag het wel een paar weken gaan regenen.”

Heerenveense Boys

Ook bij Heerenveense Boys is de situatie niet ideaal. ,,Sommige velden zijn redelijk, maar voor andere komt het niet goed,” vertelt wedstrijdsecretaris Thijs Drost. Anders dan bij VV Nieuweschoot hebben de Heerenveense Boys een eigen beregeningsinstallatie, waarmee ze ‘s nachts de velden van water voorzien. Toch zijn er volgens Drost zeker twee velden die de seizoensstart van 1 september niet gaan halen. Er is een veld dat zes weken geleden opnieuw is ingezaaid door de gemeente, een ander heeft groot onderhoud gehad, beide krijgen nu niet genoeg water om te overleven. Voor het hoofdveld en het pupillenveld komt het waarschijnlijk wel goed. Het kunstgrasveld is uiteraard bespeelbaar.

De gevolgen van twee gesneuvelde velden zullen groot zijn. Drost: ,,Dan kan er minder getraind worden. Wedstrijden en oefenwedstrijden zullen worden afgelast. Ik denk ook dat op de zaterdagen van de bekerwedstrijd zeker acht of negen wedstrijden niet gespeeld kunnen worden.”