Rijkswaterstaat pakt hobbels A32 aan

HEERENVEEN

Rijkswaterstaat gaat de hobbels in het wegdek op de A32 in 2019 aanpakken. Vooruitlopend daarop plaatste Rijkswaterstaat op 10 augustus waarschuwingsborden langs de A32 tussen Heerenveen en Wirdum in beide richtingen. en langs de A7 bij knooppunt Heerenveen.

Het is niet zo dat het wegdek nu onveilig is, zegt Rijkswaterstaat. Het wegdek wordt continu in de gaten gehouden en er wordt ingegrepen als dat nodig is.

Hoogovenslakken

De hobbels in het wegdek worden veroorzaakt door de hoogovenslakken die bij de aanleg in de jaren negentig zijn gebruikt. Het materiaal vormt weliswaar een stevige fundering voor een snelweg, maar na jaren blijken ze uit te zetten, waardoor het wegdek omhoog wordt gedrukt.

Ingrijpende reconstructie

Voor het verwijderen van de hobbels is herstel van de wegfundering nodig. Deze reconstructiewerkzaamheden zijn ingrijpend en geven veel hinder. Een deel van het herstel van de A32 stond voor 2018 gepland, maar is vanwege alle evenementen en de te verwachten drukte op de wegen in het kader van Culturele Hoofdstad naar 2019 verschoven.