De zomer van haven- meester Hylke de Jong

AKKRUM

Hoe brengen de inwoners van de gemeente Heerenveen de zomer door? Hylke de Jong uit Akkrum is havenmeester bij AWS Eendracht.

,,Mijn vader zit in het bestuur van de watersportvereniging en als kind kwam ik al veel in de haven. Op mijn twaalfde maaide ik hier het gras en een paar jaar later werd ik havenmeester. Elke avond ben ik hier tussen half zeven en half negen om het havengeld op te halen, schoon te maken en wat onderhoudsklusjes te doen.”

,,Naast mijn werk hier volg ik de opleiding Interior Design & Styling aan de Jan des Bouvrie Academie en heb ik vaak nog een ander bijbaantje. Inmiddels doe ik dit werk al meer dan zeven jaar en zie ik het echt als een hobby. Ik kom hier al zo lang en met sommige gasten heb ik inmiddels echt een band opgebouwd. Bij hen stap ik weleens aan boord voor een drankje en een praatje. Soms nemen ze zelfs mijn taken waar als ik er even niet ben en nemen ze het havengeld van nieuwe gasten in ontvangst.”

,,Hier in de haven zie ik mensen uit de directe omgeving, maar ook uit de rest van de provincie. Er komen ook veel gasten uit Duitsland en soms zelfs uit Frankrijk, Zwitserland en Rusland. Lang niet iedereen die hier komt kan goed varen. Sommige mensen hebben weinig ervaring of varen een te grote boot. Die staan dan achter het stuur te schreeuwen en zijn gestresst omdat het aanmeren maar niet wil lukken, zelfs bij mooi vaarweer.”

,,Niet alle gasten hebben altijd meteen door dat ik de havenmeester ben. Met mijn negentien jaar ben ik nog jong en ik draag geen uniform, zoals de havenmeesters van de provincie en de gemeente. Toen ik hier net begon was ik heel verlegen en vond ik het soms lastig om op mensen af te stappen. Door mijn werk hier ben ik veel socialer geworden en vind ik dat nu veel makkelijker.”