Oktoberfest op nominatie voor terugkeer in 2019 na eerste editie Fean Fest

HEERENVEEN

De eerste editie van het Fean Fest had de voorbode moeten worden van een jaarlijks dorpsfeest in Heerenveen. ,,Volgend jaar beperken we ons echter tot het Reünieconcert en vermoedelijk de terugkeer van het Oktoberfest. We beperken ons dan tot twee dagen feest.”

Dat zegt Geert Bosman namens de organisatie van het Fean Fest. Dat bestond uit het Reünieconcert op vrijdag dat werd geopend door voormalig Heerenveense Courant-redacteur Harry de Jong, hits uit de jaren tachtig tot nu op zaterdag en Hollandse hits op zondag.

Het programma van de zaterdag en zondag was nieuw. Voor volgend jaar werd zelfs al gedacht aan een vierde dag plus overdag activiteiten voor jong en oud in de feesttent bij het Abe Lenstra Stadion.

,,Het Reünieconcert werd als vanouds goed bezocht. Op de zaterdag waren er verrassend genoeg meer dan vijfhonderd mensen. Dat vonden wij niet slecht voor een eerste keer. Maar van de Hollandse hits hadden wij meer verwacht. Een en ander wordt nog geëvalueerd”, aldus Bosman.

Veel verzoeken

Vanuit diverse hoeken kreeg Bosman naar eigen zeggen het verzoek om het Oktoberfest terug te laten keren.

,,Dat staat garant voor een vol huis. Qua organisatie is het ook eenvoudiger. Wij als organisatie hebben allemaal onze eigen onderneming. Dus het Oktoberfest weer houden maakt het voor ons ook gemakkelijker. Neemt niet weg dat we van het Fean Fest een feestweek wilden maken. Misschien is dat iets voor de toekomst. Duidelijk is wel dat het een lange adem vergt.”

Vrijkaarten en kroegentocht

Omdat de verkoop voor het Fean Fest stagneerde zijn er aan relaties kaarten verkocht. ,,Zij hebben de kaarten weggegeven aan hun clientèle. Het is dus niet zo dat wij zelf vrijkaarten hebben weggegeven”, weerlegt Bosman kritiek als zouden contacten gratis kaarten hebben gekregen.

Bosman: ,,Wel betreur ik het dat op de vrijdag kroegentocht is gehouden. We hebben de horeca tijdig geïnformeerd wanneer wij het Reünieconcert zou plaatsvinden. Die datum was aangewezen door de gemeente Heerenveen. Wij gingen er ook vanuit dat de kroegentocht niet zou doorgaan omdat er steeds minder bezoekers op afkomen. Helaas is voor de kroegentocht dezelfde datum geprikt als voor het Reünieconcert. Dat is jammer.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)