Acties openbaar vervoer: treinen rijden maandag pas laat in de ochtend

REGIO – Wie maandagochtend met een vroege trein moet, doet er goed aan de dienstregeling van de NS te checken. De treinen vertrekken vanwege stakingsacties in het hele land een stuk later dan normaal.

De NS start de dienstregeling vanaf 07.06 uur. De eerste trein vanuit Assen richting Zwolle rijdt daardoor pas om 08.05 uur. Reizigers vanuit Zwolle richting Drenthe en Groningen kunnen vanaf 07.45 uur op de trein stappen. In Meppel komt de eerste trein richting noordelijke bestemmingen dan om 08.10 uur aan.

Reisplanner

De eerste trein van Meppel naar Leeuwarden vertrekt pas om 08.51 uur. De NS raadt reizigers aan voor vertrek op tijd de reisplanner te raadplegen. De treinen van Arriva rijden, zo staat op de website van de ov-maatschappij vermeld, gewoon volgens dienstregeling. ‘In Drenthe wordt niet gestaakt en de bussen van Arriva rijden zoals gewoonlijk.’

A28

De auto pakken dan maar? Ook op de A28 zijn acties, maar dan van de hulpdiensten. Om 07.00 uur rijden vanuit Groningen twintig voertuigen van politie, brandweer, ambulance en ook douane met een slakkengang (zo’n 66 kilometer per uur) en breeduit over de A28 naar Meppel. Volgens de politie wordt hiermee geen wet overtreden, er wordt zes kilometer harder gereden dan de minimale toegestane snelheid op de snelweg.

Bij de afslag Meppel nemen collega’s van de politie-eenheid Oost-Nederland het stokje over. Ook rijden dan defensievoertuigen mee. 

Pensioen

De gezamenlijke acties worden gehouden uit protest tegen de geschonden afspraken rond de pensioenregelingen. De AOW-leeftijd wordt in veel sectoren ‘bevroren’ op 66 jaar, terwijl de afspraak was dat werknemers in bepaalde (zware) sectoren vervroegd met pensioen konden.