Muziekstuk jeugdlid Pieter Huizenga van brassband Pro Rege in première op verenigingsconcert in De Rinkelbom

HEERENVEEN - De 18-jarige Pieter Huizenga uit Oranjewoud heeft een muziekstuk gecomponeerd.

Het muziekstuk betreft een mars en is voor het eerst te horen op het verenigingsconcert van brassband Pro Rege op zaterdag 30 maart in De Rinkelbom in Heerenveen. Huizenga is baritonspeler bij het jeugdorkest van de brassband uit Heerenveen.

De vrolijke mars wordt opgevoerd door Pro Rege B. Dat is het jeugdorkest waarmee Huizenga iedere donderdagavond repeteert. Ook wordt dan de naam van het muziekstuk bekend gemaakt.

Omdat Huizenga het al een paar jaar heel erg leuk vond om composities te schrijven, stelde Martine Reijenga, zijn muziekdocent en dirigent van het jeugdorkest, hem voor om eens een mars voor brassband te schrijven.

,,In het begin heb ik veel Engelse en Amerikaanse marsen beluisterd om de stijl goed in mijn hoofd te krijgen. Marsen zoals 'The British Grenadiers' zitten nog steeds in mijn hoofd”, aldus Huizenga. ,,Het meest lastige was om de vereiste structuur van een mars vast te houden. De kunst is om alle melodieën verschillend te maken, terwijl ze samen wel een geheel vormen.”

Ceremonieel muziekgenre

Een mars behoort tot het ceremonieel muziekgenre en wordt vaak gespeeld in militaire kringen. Ook is het bekend als feestmuziek bij parades.

Eerder al schreef Huizenga voor het B-orkest van Pro Rege een arrangement. Dat was in 2016 en was toen gebaseerd op zijn meest favoriete filmmuziek.

Kaarten

Het verenigingsconcert begint om 19.30 uur. Alle drie de orkesten van Pro Rege spelen dan een afwisselend programma.

Kaarten kosten in de voorverkoop tien euro en kunnen besteld worden via info@proregeheerenveen.nl. Kinderen tot en met 16 jaar betalen vijf euro.

Kaarten kosten aan de kassa 12,50 euro.