Lelylijn aan bod in raadvsergadering gemeente Heerenveen

HEERENVEEN - De VVD dient vanavond in de raadsvergadering een motie in om al het mogelijke te doen om de aanleg van de Lelylijn aansluitend op de spoorlijn vanuit Niedersaksen van Groningen via Drachten, Heerenveen, Emmeloord naar Lelystad te bewerkstelligen.

Dat moet onder andere gebeuren via lobby in Europa, in Den Haag en bij de overige betrokken provincies en gemeenten.

De VVD dient de motie onder andere in: om de reistijd van Friesland naar de Randstad en vice versa te verkortem, omdat de bereikbaarheid van het noorden volgens de VVD kwetsbaar is met slechts één spoorwegverbinding via Zwolle, Heerenveen met de Lelylijn een centrale positie krijgt in het treinvervoer in Friesland en treinvervoer wordt gezien als een duurzame manier van vervoer.

Eikenprocessierups

In de raad komt daarnaast een motie van GroenLinks aan bod omtrent de eikenprocessierups. Volgens indiener Gerrie Rozema is de jaarlijks bestrijding van de eikenprocessierups ingewikkeld en duur, heeft het diertje in Nederland natuurlijke vijanden en wordt in een aantal gemeenten de koolmees al succesvol ingezet ter bestrijding van de eikenprocessierups.

Rozema verzoekt het college met de motie om de leefomstandigheden in de omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zo optimaal mogelijk te maken, het aantal mezen in de omgeving te vergroten door het plaatsen van nestkasten, als gemeente zelf nestkastjes te plaatsen en deze op verzoek te verlenen aan inwoners, scholen en/ of bedrijven, daarvoor budget beschikbaar te stellen van 5000 euro en om het effect van dit initiatief te laten monitoren en evalueren.

Mondelinge vragen

In de vergadering komen ook een aantal mondelinge vragen aan bod. Zo stelt de PvdA vragen omtrent de personele krimp bij de politie en over zorgfraude met persoonsgebonden budget (PGB). Terwijl D66 vragen stelt over seksuele voorlichting in het kader van de week van de Lentekriebels.

De SP tenslotte stelt vragen over de aanwezigheid van de waterplant krabbescheer. Die zorgt in sloten in Jubbega volgens de partij voor problemen.

De raadsvergadering begint om 20.00 uur. De vergadering is live te volgen via deze link.