Bibliotheek Heerenveen in teken van lezing met Anne-Goaitske Breteler, Digitaal café en kindermiddag

HEERENVEEN - De bibliotheek Heerenveen houdt de komende periode weer diverse activiteiten.

Zo zijn er voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar op vrijdag 29 maart spelactiviteiten met boeken.

Op dinsdag 2 april staan gezondheidsapps centraal in het Digitaal Café. Terwijl woensdag 3 april schrijfster Anne-Goaitske Breteler te gast is in het Seniorcafé. Zij vertelt dan over de walvisvaart.

Bij de spelactiviteiten met boeken is er onder andere: boekendomino, boekverstoppertje, boekengolf, boekenmemory en boeken-kaas-en-eieren. Verder zijn er woordpuzzels en gezelschapsspelletjes. De start 15.00 uur, meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig.

Gezondheidsapps

Het is een uitdaging om een goede keuze te maken uit het overweldigende aantal gezondheidsapps. Als onwetenschappelijke of onvolledige bronnen zijn gebruikt, kan een app onnodig ongerust maken of ten onrechte geruststellen. Hoe zit het met de privacy, wat gebeurt met de verzamelde gegevens?

In het Digitaal Café krijgen bezoekers tips om het kaf van het koren te scheiden. De aanvang is om 18.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden hoeft niet. Meenemen van een smartphone of tablet is handig.

Walvisvaart

Anne-Goaitske Breteler, schrijfster van het boek De traanjagers, vertelt in het Seniorcafé met foto’s en filmpjes over de tochten van Friese walvisvaarders naar de Zuidpool. De aanvangstijd is 10.15 uur. Alle 55-plussers zijn welkom.

Als scholier werkte Breteler in het voormalige walvisvaarderscafé De Bûnte Bok in Lioessens. De café-ornamenten en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden.

Breteler beschrijft in De traanjagers de herinneringen van een handvol walvisvaarders aan de walvisvaart. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, hun avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan en de walvisjacht zelf passeren de revue.