Heerenveense Wandel Federatie licht basisscholen voor over vernieuwde opzet avondvierdaagse

HEERENVEEN - Vertegenwoordigers van in totaal eenentwintig basisscholen zijn donderdagavond door het bestuur van de Heerenveense Wandel Federatie (HWF) in Trinitas voorgelicht over een nieuwe opzet van de avondvierdaagse.

Hieronder een door de HWF op verzoek van de Heerenveense Courant geschreven verslag.

In het 47-jarige bestaan van de HWF is de avondvierdaagse uitgegroeid tot een wandelfeest dat steeds meer wandelaars trekt en dan met name kinderen van de basisscholen. In 2018 was het aantal deelnemers zelfs al 2.500.

Met veel respect wordt er dan ook terug gekeken naar al het mooie werk dat de besturen tot nu toe hebben neergezet.

Het huidige, vernieuwde, bestuur van de HWF maakt zich er hard voor dat de avondvierdaagse ook nu en in de toekomst een feest blijft. Hiervoor is het essentieel dat het plezier en de veiligheid van alle wandelaars voorop staan.

Om dat te realiseren wil de HWF, in overleg met de basisscholen, een aantal aanpassingen doorvoeren.

„De belangstelling van de basisscholen was enorm, een teken dat de avondvierdaagse leeft”, zegt HWF- voorzitter Jan Dijkema. Hij opende de vergadering met een hartelijk welkom aan alle vertegenwoordigers. Na een korte terugblik over de afgelopen 47 jaar en een blik naar de toekomst werden de aanpassingen aan de aanwezigen voorgelegd.

Een aantal punten zijn:

• Betere afspraken over de grootte van de groepen en het aantal begeleiders per groep;

• Herkenbaarheid van de begeleiders;

• Starttijden per school, waardoor niet iedereen op dezelfde tijd aanwezig hoeft te zijn en mogelijk lang moet wachten om te vertrekken;

• Traktaties onderweg worden niet meer door de scholen zelf verzorgd, maar door de HWF. Dit voorkomt opstoppingen en verbetert de veiligheid;

• Elke avond een diskjockey voor plezier en vertier;

• Uiteraard zal de laatste avond weer opgesierd worden met een aantal muziekkorpsen.

Moderner

Daarnaast gaat de HWF moderniseren door het inschrijven te digitaliseren. Inschrijven kan via de website van de HWF, www.heerenveensewandelfederatie.nl en betaling via IDEAL.

Als bevestiging van de inschrijving krijgen de groepen een QR-code die bij start en finish gescand wordt.

Ook zijn de routes, die overigens ook vernieuwd worden, zichtbaar via de website en een app.

Stappen gezet

Mede dank zij de, soms kritische, inbreng van de aanwezige vertegenwoordigers zijn er veel stappen gezet die bij de eerstvolgende avondvierdaagse (20 tot en met 23 mei) ingevoerd worden.

Komend najaar zal er een evaluatie plaatsvinden waarbij ook weer de inbreng van de vertegenwoordigers van de basisscholen gevraagd is.

Al met al waren de reacties overwegend positief en kijken de aanwezigen dus ook uit naar de komende avondvierdaagse.