‘Het boek was beter’

HEERENVEEN - De toneelvoorstelling ‘Kom hier dat ik u kus’ was vrijdagavond te zien in het Posthuis Theater.

Jaap Blaakmeer schreef een recensie. Hieronder zijn tekst.

De zaal van Het Posthuis was vrijdagavond lekker gevuld, en de leeftijden van het publiek waren gevarieerd. Dat maak je wel anders mee; allemaal jonkies bij de Cabarestafette, louter grijze koppen bij het traditionele toneel.

Dat het zo’n gemengd gezelschap was heeft vast te maken met de achtergrond van dit stuk; het is een bewerking voor toneel van een populair boek, in dit geval ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet op de Beeck. Een boeiende voorstelling, met als bijzonder element de vertolking van de hoofdpersoon door twee actrices tegelijk. Zo krijg je te horen wat ze zegt plus wat er in haar omgaat. Een mooie vondst.

Het boek ken ik niet, maar twee dames die na afloop met een van de acteurs praatten duidelijk wel. Uit de flarden van hun gesprek die ik opving begreep ik dat ze dingen uit het boek in de voorstelling gemist hadden. Het is vaste prik: wie een toneelversie of een verfilming van een geliefd boek ziet vindt die vaak tegenvallen.

Er is maar één manier om je tegen teleurstelling te wapenen. Vergeet het boek als je naar de bewerking kijkt, want die is onvermijdelijk anders. Probeer het te zien als iets nieuws. Lastig, maar niet onmogelijk.

(Tekst Jaap Blaameer)