FOTO'S | Enthousiast publiek geniet volop van eerste Friesians on Ice

HEERENVEEN - Het waren zondag ditmaal niet de schaatser die werden aangemoedigd in Thialf, maar Friese paarden die applaus kregen van het volop genietende publiek bij Friesians on Ice. Het paardenspektakel vindt in ieder geval de komende twee jaar ook nog plaats in Heerenveen.

Zo'n tweeduizend toeschouwers kwamen naar de eerste editie van Friesians On Ice en zagen dat Bauke de Boer met zijn paard Mark fan Bokkum Nederlands kampioen beljeien werd. In verschillende heats streden twintig menners op hun arrenslee getrokken door de zwarte parels op de ijsvloer van de schaatskampioenen.

De deelnemers waren gestoken in prachtige kostuums, waaronder de Hindelooper stijl van Gerben de Vries en zijn vriendin Klaske Faber die de prijs voor het schoonste geheel wonnen. Bij het ringsteken ging het kampioenschap naar Hans de Ruiter en Jannie Dijkstra.

Naast de Friese paarden op het ijs was er ook gezorgd voor ander amusement. Zo werd het aloude priksleden gedemonstreerd en trad zangeres Griet Wiersma op, die onder andere haar nummer 'Frysk hynder' door de ijshal liet schallen.

Huldiging schaatsers

Ook werden de schaatskampioenen Antoinette de Jong, Michelle de Jong, Femke Kok en Femke Beuling in het zonnetje gezet.