Moet SC Heerenveen toch maar weer naar onderen kijken?

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zaterdag in het Abe Lenstra Stadion op tegen Excelsior. Rob Kerkhoven blikt vooruit op het eredivisieduel.

Moet SC Heerenveen na de beschamende nederlaag tegen De Graafschap toch maar weer naar onderen kijken? NAC zal straks wel degraderen. Het staat al acht punten achter op de nummers zestien en zeventien, De Graafschap en Emmen. Met de veilige vijftiende plek is de kloof negen punten. Op die vijftiende plek staat Excelsior, aanstaande zaterdag tegenstander van Heerenveen. Excelsior strijdt tegen degradatie en kan de punten dus goed gebruiken.

In uitwedstrijden scoort Excelsior dit seizoen echter maar weinig punten: slechts acht van de 26. Bij Heerenveen is het precies andersom: 22 van de 33 punten werden uit behaald, slechts elf in eigen stadion.

Op de ranglijst van uitwedstrijden staat Heerenveen derde achter PSV en Ajax, qua thuiswedstrijden samen met Emmen helemaal onderaan. Het geeft precies aan hoe schamel de amusementswaarde dit seizoen voor de Friese supporters is die louter thuiswedstrijden bezoeken. Dat zijn verreweg de meesten.

Onderling

De onderlinge resultaten wijzen uit dat Heerenveen tegen Excelsior in eigen huis meestal de baas was. Van de laatste negen wedstrijden - waarvoor zestien jaar nodig was, omdat Excelsior regelmatig pendelde tussen eredivisie en eerste divisie - won Heerenveen er zeven en Excelsior twee. Gelijk werd het nooit.

Door de bank genomen ben je met 31 punten veilig, zo leren de laatste tien eredivisieseizoenen. Je eindigt dan gemiddeld als vijftiende. Alleen in de jaargangen 2010/2011 en 2016/2017 had je meer nodig voor die veilige vijftiende plek op de ranglijst: respectievelijk 35 en 34 punten.

Soms was ook 28 punten of zelfs 26 al genoeg. Kortom, Heerenveen is vrijwel veilig met de huidige 33 punten. Een overwinning op Excelsior zou de Friese ploeg definitief in veilige haven brengen. En heel misschien kan Heerenveen dan toch weer optimistisch naar boven kijken?

Optimisme

Over optimisme gesproken. Staat Heerenveen bestuurlijk weer stevig in de steigers? Genoeg gebakkeleid? Eendrachtig vooruit nu? Afgaand op wat toevallige tv-beelden - ik weet niet meer op welke zender - overweeg ik toch maar het boekje ‘Pessimisme kun je leren’ van Levi Weemoedt aan te schaffen.

Het tafereel was treffend: het nieuwe opperhoofd Cees Roozemond glorieerde lachend op de hoofdtribune, een heel eind verderop zat het duo De Haan/Van der Velde.

Foppe en Riemer keken strak voor zich uit. Zouden de onlangs gestrande gesprekken tussen SC Heerenveen enerzijds en Van der Velde, Verbeek, De Haan c.s. er wellicht iets te maken mee kunnen hebben? Er is in elk geval geen vervolgafspraak gemaakt. Moeten we vrezen voor meer gekrakeel?

(Tekst Rob Kerkhoven)