Dik Bolkestein te gast in de Menniste Wurkpeats met lezing over de Duitse Orde

HEERENVEEN - Dik Bolkestein geeft donderdag 11 april een lezing over de Duitse Orde. De lezing vindt vanaf 20.00 uur plaats in de Menniste Wurkpeats van de Doopsgezinde Kerk aan de Kerkstraat 36 in Heerenveen.

De ridderorde, ook wel Teutoonse Orde genoemd, ontstond in 1189 tijdens de derde kruistocht. Aanvankelijk een orde van monniken ontwikkelde de orde zich vooral in de dertiende en veertiende eeuw tot een militaire machtsfactor in Europa.

De Duitse Orde is georganiseerd in zogenaamde Balijen en Commanderijen. Het ‘Convent van Schoten’, met bij Oudeschoot een klooster aan de Tjonger was een van de bezittingen van de Balije van Utrecht. Een kleine, exclusieve en adellijke orde die nog steeds bestaat.

Niet langer met het zwaard bekerend, maar nu met eigen humanitaire doelen. De afgelopen jaren zag Dik Bolkestein veel van hun sporen in de Baltische landen, Kaliningrad en Polen.

Ook was hij een aantal malen te gast bij de Utrechtse Balije. In zijn inleiding gaat Bolkestein uitgebreid in op de geschiedenis en de huidige activiteiten van de orde.

De entree bedraagt 5 euro en is inclusief een consumptie. Meer informatie bij Lykele Buwalda via 0513-631885 of via l_buwalda@upcmail.nl.