Buitenbeentje: De verkiezingsshow

Voor- en tegenargumenten, politieke partijen en geëmotioneerde debatten. De Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen zijn geweest en de uitslag is bekend, maar zijn de gemoederen al bedaard?

Ook ik ben 20 maart naar het stemloket geweest om mijn stem uit te brengen. Vreemd genoeg krijg ik altijd zweethandjes terwijl ik geconcentreerd het rondje netjes rood kleur.

De verkiezingen voelen in ons huidig sociale klimaat als een tentamen waarbij de kans op een voldoende erg gering is. Politiek correct zijn lijkt tegenwoordig niet meer mogelijk en een duidelijke sociale norm ontbreekt.

Daarbovenop weet de Nederlandse media er altijd een groots spektakel van te maken. Met name de vermakelijke live debatten die te zien zijn op televisie komen op mij over als ware showbizz. Met deze ‘shows’ lijkt de media zich vooral te richten op het behalen van hoge kijkcijfers en lijken de politici vooral bezig te zijn met het vergaren van stemmen.

Zowel de media als de politici leggen vooral de nadruk op tegenstellingen waardoor er sensationele discussies ontstaan. Dit doet de media bewust in de vraagstelling en sommige verkiezingskandidaten laten zich verleiden tot haantjesgedrag, steken elkaar de loef af en draaien om de hete brei heen waardoor de debatten een vermaak worden om naar te kijken. Belangrijke inhoudelijke informatie over hoe de partijen het land willen regeren is naar de achtergrond verdwenen.

Toch zijn deze debatten jammer genoeg voor een groot deel verantwoordelijk voor de meningsvorming. Geen wonder dat de verkiezingsuitslag zo’n enorme backlash teweegbracht.

(Tekst Fimke Groenewoud)