Rotonde Garyp één week eerder open

Garyp - Het verkeer vanuit Leeuwarden naar Garyp/Earnewâld en vanuit Garyp/Earnewâld naar Drachten kan sinds afgelopen vrijdag alweer via de af- en oprit vanaf de Wâldwei (N31).

Aannemer Strukton Civiel Noord & Oost werkte met man en macht aan de aanleg van de nieuwe rotonde bij Garyp waardoor het kruispunt één week eerder open kan voor verkeer dan oorspronkelijk gepland was.

Grondlichaam

Op maandag 11 februari ging de schep in de grond bij de afrit naar Garyp vanuit Leeuwarden en de toerit naar Drachten vanuit Garyp/Earnewâld. In de eerste fase van de werkzaamheden is het grondlichaam van het kruispunt breder gemaakt en het fietspad verlegd. Tijdens deze werkzaamheden konden fietsers er niet langs.

Vier weken later konden fietsers er weer langs en startte de aannemer met de aanleg van de nieuwe rotonde. Vanaf dat moment had het autoverkeer hinder: de afrit naar Garyp/Earnewâld was afgesloten en de toerit naar Drachten vanuit Earnewâld/Garyp ook. Volgens planning zou de af- en toerit bij Garyp op vrijdagmiddag 5 april vanaf 16.00 uur weer open gaan voor verkeer. Door de gunstige weersomstandigheden en de voortvarende aanpak van de aannemer kan het verkeer een week eerder gebruik maken van het nieuwe kruispunt.

Doorstroming

Het verkeer op de rondweg Garyp is toegenomen. Hierdoor is het op het zuidelijke kruispunt aan de kant van Earnewâld erg druk. Er was regelmatig file op de afrit naar Garyp vanuit Leeuwarden. Oorzaak was het onoverzichtelijke en dus gevaarlijke kruispunt. Daarom heeft de provincie Fryslân dit kruispunt aangepakt. Een jaar geleden had zij als tijdelijke maatregel verkeerslichten geplaatst.