FOTO’S | Brandweerploeg Heerenveen tweede bij provinciale brandweervaardigheidstoetsen

HEERENVEEN - De brandweerploeg van Heerenveen is zaterdag in Gorredijk tweede geworden bij de provinciale brandweervaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD.

Er deden negen brandweerploegen mee. Zij kregen bij de wedstrijd een niet alledaags scenario voorgeschoteld: een brand op een schip en een reanimatie. Voor alle ploegen bleek het een uitdagend scenario met de nodige leermomenten.

Van de deelnemende ploegen gaan de drie beste ploegen door naar de volgende ronde op 11 mei in Leek. De brandweer Winschoten ging met de eerste prijs naar huis. De tweede plaats was voor Heerenveen, Koudum werd derde.

Scenario

De schipper van de ‘Tjerk Hiddes’ is zijn schip aan het restaureren. Hij besluit onder andere zijn oude motorsteunen te vervangen voor nieuwe. Om de oude motorsteunen los te krijgen moet hij deze doorsnijden met een snijbrander.

De snijbrander wordt boven op het dek geplaatst om beneden veilig te kunnen werken. Ook haalt de schipper nog twee gasflessen uit ruim die daar lagen opgeslagen. De gasflessenflessen worden achter op het dek geplaatst.

Boot komt los

De schipper is druk met het wegsnijden van de motorsteunen. Tijdens deze werkzaamheden vat opeens het bilgewater (mengsel van olie en water) vlam. Hij schrik hier enorm van en besluit naar de wal te rennen omdat hij daar een brandblusser heeft zien hangen. Hij springt van de boot af en komt net met zijn voet in de achtertros terecht waardoor de boot loskomt van de wal.

De schipper ligt op dat moment op de grond en ziet zijn boot brandend van de kade wegdrijven. Dit alles werd hem en teveel en heeft er voor gezorgd dat hij hartfalen kreeg. Hij moet dan ook gereanimeerd worden met behulp van een AED. Verder zijn er op het schip geen slachtoffers aanwezig.

(Foto’s Douwe-Jan de Kroon)