‘De survivalrun in De Knipe is het hoogtepunt voor elke Pauw’

DE KNIPE - Nog iets meer dan een maand en dan staat de achttiende editie van de vier dagen durende Survivalrun De Knipe op het programma. Dat is het jaarlijkse hoogtepunt voor alle leden van de organiserende Survivalvereniging Pauwenburg.

De survivalrun is destijds door een aantal survivalliefhebbers opgezet onder de vlag van een stichting en dat is altijd zo gebleven. Ten tijde van het oprichten van Stichting Survival De Knipe voor het organiseren van een survivalrun was er nog geen sprake van een vereniging, omdat de leden het evenement graag klein wilden houden.

De survivalsport won echter steeds meer aan populariteit, waardoor de noodzaak bestond om er in 2006 wel een vereniging van te maken. De trainingen worden verzorgd door SV Pauwenburg. De Knipe Yn Tou Survivalrun zelf wordt al sinds jaar en dag georganiseerd door Stichting Survival De Knipe, waarin ook leden van SV Pauwenburg zitting hebben.

300ste lid

Dat de vereniging in trek is, blijkt ook uit het groeiende ledenaantal. Zo werd op 21 maart het driehonderdste lid verwelkomd. Dat betrof de 8-jarige Amarens Jongsma uit De Knipe. Zij werd tijdens de eerstvolgende training van de mini’s door SV Pauwenburg-voorzitter John Groen verrast met een oorkonde en een blauwe softshell jas met daarop het logo van de ‘Pauwen’.

In aanloop naar de run die plaatsvindt van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei heeft SV Pauwenburg een tijdelijke ledenstop ingesteld. ,,Want hoe dichter we bij de run komen, hoe meer mensen zich aanmelden om mee te trainen. Onze ervaring is dat dat leidt tot een te hoge belasting van het aantal personen op de trainingsbaan. Om te voorkomen dat we onze huidige leden niet goed kunnen bedien, hebben we de tijdelijke ledenstop ingesteld”, zegt bestuurslid Angela Leemeijer, die onder andere verantwoordelijk is voor de pr bij de vereniging.

De Knype Yn Tou training

Om geïnteresseerden toch de kans te kunnen geven om te trainen op weg naar de run waar ook dit jaar weer zo’n 4000 deelnemers worden verwacht, is er De Knype Yn Tou training. Dat is een trainingsprogramma dat vrijdag van start is gegaan en bestaat uit acht lessen.

De cursus richt zich op ouder en kind en op volwassenen. Ouder en kind trainen bij de cursus op de vrijdagen van 18.00 tot 19.00 uur. Terwijl de volwassen op diezelfde dag trainen van 18.30 tot 19.30 uur.

Instromen is mogelijk bij de training die tot afgelopen jaar bekend stond als de OKC-training, naar de gelijknamige gymvereniging uit het dorp. Sinds dit jaar valt de training onder de vlag van Pauwenburg en is ook de naam gewijzigd. Daarnaast start donderdag 25 april een vier weken durende opfriscursus. Dat is een nieuwe training die bestaat uit vier lessen en kost vijf euro per keer. Aanmelden kan eventueel via svpauwenburg.nl. Terwijl ook aanmelding ter plekke mogelijk is.

Trainers

Leemeijer: ,,Het mooie aan beide trainingen is dat die worden gegeven door leden zelf. Dat is ook voor onze vereniging weer goed. Zij vinden dit vaak zo leuk, dat ze besluiten om trainer te blijven. Daarnaast is een groep van dertien trainers onlangs gecertificeerd door de Survivalrun Bond Nederland (SBN). Binnen een aantal jaren moeten alle clubs gecertificeerde trainers hebben. Dat voorkomt niet alleen een wildgroei aan clubs en sporters. Maar het is ook goed voor de veiligheid van de survivalsportbeoefenaars zelf.”

Volgens Caroline de Graaf, die tot voor kort in het bestuur zat en één van de trainers bij De Knype Yn Tou is, is het ook goed als mensen zich adequaat voorbereiden op een survivalrun.

,,Het is echt een misverstand om te denken dat als je vijf kilometer kunt hardlopen, je ook een survivalrun kunt doen met al die hindernissen. Daarom bieden we specifieke trainingen aan. Daarbij komen niet alleen de basistechnieken aan bod, maar worden ook de hindernissen geoefend zodat mensen veel veiliger het parcours kunnen afleggen.”

Elkaar helpen

Bij de trainingen ontstaat volgens De Graaf en Leemeijer telkens weer een bijzondere dynamiek. Zo durven volgens hen kinderen bij de ouder en kind training vaak meer dan de ouders zelf.

De Graaf: ,,Het is echt heel mooi om te zien hoe trots de kinderen dan zijn en hoe leuk de interactie met de ouders is. Je ziet bovendien echt een hele snelle groei bij iedereen. Dat typeert ook de survivalsport, waarbij je telkens je eigen grenzen verlegt. Dan hang je bijvoorbeeld vier meter boven de grond in een hindernis en denk je bij jezelf: ‘Wat doe ik hier?’. Als je dan beneden staat denk je bij jezelf: ‘Dat heb je toch maar mooi even gedaan’.”

Leemeijer: ,,Het mooie is ook dat iedereen elkaar helpt en steunt bij de hindernissen, geeft elkaar tips en geeft elkaar applaus als een hindernis is gelukt. Je ziet daardoor ook vriendschappen ontstaan binnen de vereniging. Het mooie aan survival vind ikzelf dat het één grote speeltuin in de natuur is.”

Aanpak terrein

Nu het ledental van Pauwenburg steeds meer toeneemt, groeit de survivalvereniging letterlijk uit haar jasje. Ondertussen is het zelfs de grootste club uit De Knipe. Samen met voetbalvereniging Read Swart en de korfballers van Kinea delen zij het sportterrein aan de Jan Jonkmanweg in De Knipe.

,,We zijn met de gemeente Heerenveen en Read Swart in gesprek om te kijken of we er een stuk terrein bij kunnen krijgen. Het mooie nu al is dat wij als warming-up rondjes om het veld van Read Swart mogen lopen. Daarnaast pakken we momenteel het oefenterrein aan. Nu staan de hindernissen opgesteld in een carrouselvorm. We willen toe naar vijf blokken met hindernissen, zodat er meer mensen tegelijkertijd kunnen trainen en ook meer hindernissen achter elkaar geoefend kunnen worden”, zegt Leemeijer.

De eerste fase van die aanpak is ondertussen afgerond. De tweede en derde fase start na de survivalrun, omdat het terrein zelf ook onderdeel is van de run. Aanvankelijk stond het afronden van de werkzaamheden volgens Leemeijer gepland voor na de zomer. ,,Na de afronding van de eerste fase was er zoveel enthousiasme, dat een bouwteam is geregeld bestaande uit een aantal leden. Nu is het de bedoeling dat de nieuwe opstelling voor de zomer al gereed is.”

Inschrijving

De inschrijving voor de recreatieve loop bij de jaarlijkse survivalrun in De Knipe start op zaterdag 13 april om 8.00 uur.

De inschrijving is dan geopend voor de kruimels, ouder-kind, 8 tot 88 jarigen en de zeven en twaalf kilometer. Er geldt ook nu weer: vol is vol. Inschrijven kan via www.survivaldeknipe.nl en via survivalrunbond.nl.

Dit jaar is er geen koppel- en funrun. Daarmee zegt de organisatie gehoor te geven aan verzoeken van de deelnemers. Bij de funrun kwamen deelnemers niet langs de kraanhindernissen. Dat is dit jaar wel mogelijk gemaakt door middel van het houden van een vijf kilometer lichte run.

De inschrijving voor de wedstrijdlopers is geopend sinds 2 maart.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)