Voorbeschouwing SC Heerenveen: twee uitwedstrijden in één week

HEERENVEEN - SC Heerenveen speelt deze week twee wedstrijden. Donderdag staat een uitduel bij Feyenoord op het programma. Terwijl zondag uit wordt gespeeld bij FC Emmen. Rob Kerkhoven blikt vooruit op beide duels.

‘Emmen uit, altijd lastig’. We weten het niet, eerlijk gezegd. In de achterliggende 25 jaar stond FC Emmen-SC Heerenveen domweg niet op het programma. De thuiswedstijd tegen Emmen, november 2018, eindigde eerder dit seizoen in een moeizame 1-1. Gezien het spelbeeld verdiende Emmen toen de overwinning. ‘Feyenoord uit, geheide nederlaag?’ Zou kunnen, maar ook dat staat allerminst vast.

De Kuip is niet meer de onneembare veste van weleer. Ja, Ajax werd dit seizoen met 6-2 over de knie gelegd. In die wedstrijd waren de Feyenoorders messcherp. En ook van PSV werd gewonnen. Maar van de ‘kleintjes’ Willem II en Fortuna Sittard werd thuis verloren. In uitwedstrijden was Feyenoord dit seizoen zelfs uiterst kwetsbaar: tegen Ajax, Excelsior, De Graafschap, PEC en FC Utrecht ging Feyenoord kopje-onder, op bezoek bij Vitesse, PSV, ADO, Willem II en AZ werd het gelijk.

Vooral door de karige buit in uitwedstrijden is de koppositie en ook die van runner-up al geruime tijd buiten bereik. Het gat met PSV bedraagt intussen al twintig punten en met Ajax is de kloof opgelopen tot achttien punten. Feyenoord moet zelfs vrezen voor de derde plaats, omdat AZ recent de Rotterdammers voorbij ging.

Zwalkend Feyenoord

Sinds de bekernederlaag tegen Ajax is de fut eruit bij Feyenoord. Een aantal Feyenoordspelers beweegt zich al wekenlang plichtmatig over het veld, alsof ze snakken naar het einde van deze jaargang. Scheidend coach Van Bronckhorst lijkt geen vat meer op zijn zwalkende ploeg te hebben.

Wie op zijn totoformulier bij Feyenoord-SC Heerenveen blind een één denkt te kunnen aankruisen, moet zich misschien ook even in de recente geschiedenis van de matches tussen beide clubs verdiepen. Van de laatste tien onderlinge eredivisieontmoetingen in Rotterdam won Feyenoord er slechts twee, eenmaal ging Heerenveen er met de winst vandoor en liefst zeven keer werd het gelijk. Dat de doelcijfers met 20-15 ruim in Rotterdams voordeel zijn, komt vooral door de 6-2 uitslag in het seizoen 2009/2010. Bij alle andere matches was het onderlinge verschil gering. Hoe kan het ook anders bij driemaal 1-1 en vier keer 2-2.

De beste papieren?

Zoals gezegd, recente historie ten aanzien van uitwedstrijden in Emmen is er niet, maar je zou zeggen dat Heerenveen de beste papieren heeft.

SC Heerenveen staat na de onverdiende zege - heldenrol voor keeper Hahn - op Excelsior op de negende plaats, heeft elf punten meer dan Emmen en beschikt vooral in uitwedstrijden over de (veel) betere ploeg. Maar eerst morgen maar eens van Feyenoord winnen. Of wordt het weer een gelijkspel?

(Tekst Rob Kerkhoven)