LEZERSFOTO’S | ‘Het is duidelijk voorjaar’

HEERENVEEN - „Het is duidelijk voorjaar”, schreef Henk Schriemer bij de foto’s en onderstaande die hij ons stuurde.

Op de achtergrond ligt het vrouwtje geheel gestrekt op het nest. Door de vele takken en bossage niet echt goed zichtbaar. Het mannetje op de voorgrond houdt trouw de wacht.

Knobbelzwanen nestelen op de grond, dicht bij de waterrand van moerasgebieden en weinig stromende waters. Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten) met een holte in het midden.

Het wijfje broedt tot 38 dagen op de 5 tot 8 ovale eieren van ongeveer 11 centimeter. In het begin van de broedtijd zijn de eieren nog mat en grijsgroen, maar na een paar weken worden ze glanzend en bruinig.

Het wijfje sist luid naar alles wat te dicht in de buurt komt. Als haar waarschuwingen in de wind worden geslagen, valt ze aan. Haar sterke snavel en vleugels zijn geduchte wapens.

Mannetje

Vooral in de broedtijd kan ook het mannetje behoorlijk agressief zijn. Hij zal altijd zijn vrouwtje en territorium verdedigen, ook tegen mensen die te dicht bij het nest komen. Broedpartners blijven dikwijls hun hele volwassen leven bij elkaar. Knobbelzwanen hebben per jaar maar één broedsel.

Deze broedplaats ligt in de gemeente Heerenveen. Uit privacy overwegingen voor de familie Zwaan gaan we niet verklappen in welke plaats het broedsel zich bevindt.

Zelf een foto?

Heeft u zelf ook een foto voor de Heerenveense Courant? Dan kunt u deze sturen naar hrv@ndcmediagroep.nl.

Graag kort vermelden waar de foto is gemaakt en wat er is te zien op de foto.