Sjoerd en Baukje Bakker tijdens vakantie in Mexico gegrepen door koraalproject: ‘We hopen dit nu ook in Heerenveen en heel Friesland groot te kunnen maken’

HEERENVEEN - Sjoerd en Baukje Bakker zijn in januari naar Mexico geweest met het idee om met een kleur thuis te komen. Het leidde onverwachts tot voorliefde voor een koraalproject en het zelf geld inzamelen daarvoor.

Op de laatste dag van hun vakantie had het echtpaar Bakker, eigenaren van d-sire keukens en lifestyle aan de Dracht in Heerenveen, een ontmoeting met Stephen Rodan. Hij is een schoolgenoot van hun dochter Nicole van Harvard en MIT uit Boston.

Rodan werkt voor National Geographics. Vooral het koraalrif heeft zijn aandacht. ,,We zijn met hem naar een lab geweest waar ze hebben ontdekt dat je zaad van koraal kunt opvangen en kunt bevruchten. Dat is een langdurig proces van drie jaar en zeer bijzonder, maar vooral een kostbaar project. Nu laat dit bezoek ons niet meer los en willen wij in Nederland aandacht vragen voor het project een vooral ook geld inzamelen.”

Hieronder een door Sjoerd en Baukje Bakker op verzoek van de Heerenveense Curant geschreven verhalen over het koraalproject.

In Tulum is een Restore the Coral project bezig ook geld in te zamelen voor onderzoek en vooral ook om mensen te leren hoe om te gaan met koraalrif. Bij ons bezoek was ook een kunstenares Amy Frueh die een kunstobject heeft gemaakt wat in de oceaan geplaatst gaat worden om daar de ‘koraalbabys’ in terug te planten.

De connectie met kleur is dat Stephen ons erop attendeerde dat Pantone de kleur ‘16 - 1546 Living Coral’ als kleur van het jaar heeft uitgeroepen. We hebben dan ook op onze stand tijdens de Wonen & Co beurs in maart deze kleur op alle wanden toegepast en ook in onze winkel is de etalage in deze kleur geverfd. Dus we zijn met een kleur en een mooi verhaal thuis gekomen.

‘Go fund me’

Nu laat dit bezoek ons niet los en willen wij in Nederland aandacht vragen voor dit project en er vooral ook geld voor inzamelen.

Er zijn al enthousiaste leveranciers die met ons meewerken, daar zijn we zeer dankbaar voor. Ook hebben we een ‘go fund me’ opgestart. Zie de website gofundme.com/dsire-to-restore-the-coral.

In de winkel hebben we diverse items die we voor dit doel verkopen, zoals T-shirts. Ook hebben we een pagina aangemaakt op onze website met meer uitleg en updates. Zie d-sire.nl/d-sire-to-restore-the-coral.

Met het ingezamelde geld willen we in Mexico helpen om uitrustingen voor de duikers aan te kunnen schaffen en dankzij donaties bij te kunnen dragen aan meer onderzoek.

Stephen Rodan naar Nederland halen

Daarnaast zijn we bezig om in de loop van dit jaar als alles lukt Stephen Rodan naar Nederland te halen, zodat hij zijn kennis en passie kan gaan delen op bijvoorbeeld universiteiten en instanties die met dit thema werken.

Om dat te realiseren willen we Heerenveense ondernemers benaderen om eraan mee te werken.

Hopelijk spreekt dit project iedereen aan en kunnen mensen ons helpen dit in Heerenveen en Friesland groots te maken.

(Tekst Sjoerd en Baukje Bakker)

Zie ook onderstaande filmpje dat is gemaakt in het lab van Anastazia: