FOTO’S | Instanties verwijzen naar elkaar door rondom damhert met afrasterpaal en staaldraad in zijn gewei

ORANJEWOUD - Wie in het bos van Oranjewoud rondloopt kan zomaar een hert tegenkomen met een afrasterpaal en staaldraad in zijn gewei. Bennie van der Weide uit Oudehaske legde het dier vast op de foto.

Hoe lang het hert de afrasterpaal al in zijn gewei heeft, is niet bekend. Wel is duidelijk dat noch Staatsbosbeheer, noch de gemeente Heerenveen actie onderneemt. Dat geldt ook voor de provincie Friesland. Terwijl de Faunabeheereenheid Friesland laat weten wel in actie te willen komen, maar met handen en voeten is gebonden aan beleid van de provincie. En juist dat laatste ontbreekt, aldus de Faunabeheereenheid Friesland.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de herten onder Staatsbosbeheer vallen. Boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer Zuidoost-Friesland juist laat weten dat de herten niet onder hun verantwoordelijkheid vallen. ,,Wij ondernemen dan ook geen actie. Het klinkt misschien heel raar dat ik dit zeg, maar dit is ook de natuur. Als een dier vastzit, bevrijden we dat bijvoorbeeld wel. We waarschuwen hoogstens een jager. De herten zelf zijn een zaak van de provincie Friesland.”

Provincie Friesland

Navraag bij de provincie Friesland maakt duidelijk dat ook zij zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor dergelijke zaken. ,,Dit lijkt ons een kwestie voor de gemeente Heereneven”, zegt woordvoerder Gerrit Hofstra. ,,Wij gaan wel over populaties en afschot. Maar niet over dit soort zaken. Dat valt onder de Faunabeheereenheid Friesland.”

Secretaris Robbert de Vries van de Faunabeheereenheid Friesland laat desgevraagd weten dat het de vraag is of het dier lijdt onder afrasterpaal of niet.

„Is dat het geval dan ga ik voorstellen om het dier af te schieten. Dat moet gebeuren in overleg met de provincie. Momenteel mag er echter niet op wild worden geschoten in Friesland. Tenzij een dier lijdt.”

‘Wij wachten al twee jaar op beleid’

De Vries: „Maar dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd, begrijp ik wel. In 2006 heeft een rechter namelijk uitspraak gedaan dat damherten niet meer mogen worden afgeschoten. Sindsdien is de populatie van deze dieren enorm toegenomen. Twee jaar geleden nog hebben wij dit als Faunabeheereenheid Friesland kenbaar gemaakt bij de provincie. Wij zitten nog steeds te wachten op beleid. Ik ga er op grond van de zorgplicht voor zorgen dat het dier geschoten wordt, al dan niet met een verdovingspatroon.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)