Damhert dat rondliep met afrasterpaal en staaldraad in het gewei is afgeschoten

HEERENVEEN - Het damhert dat ongeveer twee weken in Oranjewoud rondliep met een afrasterpaal en staaldraad in zijn gewei is afgeschoten.

Bennie van der Weide deed melding van het hert bij de Heerenveense Courant. De inwoner van Oudehaske stuurde foto’s toe van het bewuste dier. Volgens Van der Weide mankeerde het dier niet veel en was het te redden geweest met een verdovingspistool.

Secretaris Robbert de Vries van de Faunabeheereenheid Friesland liet eerder vandaag weten dat het de vraag is of het dier leed onder afrasterpaal of niet.

Hoewel er momenteel een verbod geldt op wild schieten, liet De Vries weten er op grond van de zorgplicht voor te zorgen dat het dier al dan niet met een verdovingspistool zou worden geschoten.

Schuw

Omdat het een schuw beest bleek te zijn en het lastig was er goed bij te komen met een verdovingspistool, werd besloten het damhert af te schieten. De politie was daarbij aanwezig.

,,Lijden voorkomen is voor ons het belangrijkste”, aldus De Vries. ,,Maar als verdoven niet lukt, wordt een dier gedood.”

Volgens De Vries had het damhert hoogstwaarschijnlijk ook al te veel verwondingen. ,,Dan is er geen redden meer aan en kunnen wij hem alleen maar uit zijn lijden verlossen.”